Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Live Report : Dark Angel & Xentrix Live @ Gagarin 205 , Αθήνα

 


Την βραδιά της 11ης Ιουλίου φρόντισαν να μας την κάνουν αξέχαστη τα μεγαθήρια της Thrash metal σκηνής Dark Angel, ένα συγκρότημα από το Los Angeles που με το ντεμπούτο τους ονόματι Darkness Descends άλλαξαν οριστικά την πορεία του extreme ήχου, ενώ η παρουσία των Xentrix ως supporting band, μια μπάντα βρετανικής καταγωγής με εξίσου πολλά χρόνια στην πλάτη της, έγινε σίγουρα αισθητή. Επρόκειτο για μια βραδιά αφιερωμένη στον extreme ήχο που σίγουρα σε κάποια χρόνια θα την θυμόμαστε και από μέσα μας θα φωνάζουμε "τι ζήσαμε ρε μ@€&#α".



 

   Στις 8 και 45 ανεβαίνουν στο σανίδι οι Xentrix και η ανταπόκριση από το κοινό είναι άμεση. Κραυγές γεμίζουν το χώρο του Gagarin ενώ από τα ηχεία αντηχούν οι πρώτες νότες του "Behind The Walls Of Treachery". Το πρώτο riff σκάει σαν βόμβα, το pit έχει ήδη ανοίξει και το mood της βραδιάς έχει καθιερωθεί. Drums ασταμάτητα και ανελέητα, κιθάρες αλυσοπρίονα ειδικά κατασκευασμένες για την υλοτόμηση του μέλανα δρυμού, μπάσο μεγατόνων και τα φωνητικά του Jay Walsh να μας καθοδηγούν ανάμεσα από τα "Balance of Power", "Questions", "Reckless With a Smile" και "Bury The Pain".

 

 

Το κοινό φαίνεται να γουστάρει και η ίδια μπάντα ακόμα περισσότερο δείχνοντας σημάδια πως τα τέμπο δεν πρόκειται να πέσουν. Ακολουθούν "The Alter Of Nothing", "The Red Mist Descents", "For Whose Advantage?" Και "Crimes" και πλέον είναι εμφανές πως η βραδιά αυτή καθίσταται θρυλική. Με μια βουτιά στα παλιά ακολουθούν "Black Embrace", "Dark Enemy" και επανερχόμαστε στο σήμερα με "Everybody Loves You Dead". Ακούγονται από τα ηχεία οι πρώτες νότες του "Seven Words" και το κοινό αρχίζει να ωρύεται ανεξέλεγκτα ενώ το "No Compromise" αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα και ένα δυναμικό κλείσιμο για ένα απίστευτο σετ που κάθε λάτρεις του extreme ήχου σίγουρα θα καταευχαριστήθηκε. Αναμένουμε με ανυπομονησία την επιστροφή τους στα ελληνικά εδάφη!


 

  10:40 τα φώτα πέφτουν, η μουσική από τα ηχεία του μαγαζιού σταματάει και ο κόσμος αρχίζει να προετοιμάζεται για αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Στην σκηνή ανεβαίνουν επιβλητικά τα μέλη της μπάντας και δευτερόλεπτα αφού έχουν ξεκινήσει τα πρώτα ακόρντα του "We Have Arrived" το Pit έχει ήδη ανοίξει και το κοινό βρίσκεται σε έκσταση. Ήχος κρύσταλλο, κιθάρες που θυμίζουν βρυχηθμούς από τα έγκατα της κολάσεως και ένας Gene Hoglan πίσω από τα τύμπανα, ένα από τα μεγαθήρια του extreme drumming, σαν οδοστρωτήρας με τα δικασίδια του, να μας υπενθυμίζει γιατί είναι ένας από τους καλύτερους. Ακολουθούν τα "Time Does Not Heal", "Never To Rise Again", "No One Answers" και "The Promise Of Agony". Τραγούδια από τα δύο λιγότερα γνωστά άλμπουμ του συγκροτήματος που, όμως, κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό χωρίς προηγούμενο. Mosh Pit, Crowd Surfing και τα συναφή nonstop καθόλη την διάρκεια των τραγουδιών αυτών. Τα φώτα πέφτουν, οι μαγνήτες από τις κιθάρες αρχίζουν να τρελαίνονται και κάπου εδώ οι πρώτες νότες από το υπερτεράστιο "Darkness Descends" σημάνουν την αρχή του χάους που θα επικρατούσε για την υπόλοιπη μια ώρα. Προς τιμήν του Jim Durking, ιδρυτικού μέλους της μπάντας που δυστυχώς έφυγε από την ζωή πολύ νωρίς μόλις μερικούς μήνες πριν, η μπάντα θα έπαιζε ολόκληρο το "Darkness Descends" προς τιμήν του. Και όπως φαντάζεστε κανείς δεν παραπονέθηκε. "The Burning Of Sodom", "Hunger Of The Undead" και "Merciless Death" φεύγουν σφαίρα με το κοινό να ωρύεται δίχως σταματημό και δίχως να δείχνει ένδειξη πως θέλει να σταματήσει. Το διπέταλο του Hoglan στο "Death Is Certain (Life Is Not)" σημάνει την αρχή του δεύτερου μισού του άλμπουμ και παράλληλα την αρχή ανελέητου ξύλου. Το κοινό σε κατάσταση ευφορίας και η μπάντα να μην θέλει να σταματήσει για κανένα λόγο. Ακολουθεί "Black Prophecy" με τον Hoglan να μας υπενθυμίζει για χιλιοστή φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί είναι ο ίσως καλύτερος ντράμμερ στην σκηνή ενώ με την έναρξη του "Perish In Flames" συμπληρώνεται ένα εξαιρετικό λαιβ που κάτι αντάξιο του δύσκολα θα ξαναζήσουμε. Ένα σετλιστ φωτιά και μια μπάντα στα καλύτερα της. Μακάρι να ξαναβιώσουμε το μακελειό αυτό. Και κλείνοντας

 


All Hail Jim Durking, May His Soul Rest In Peace.

Γιώργος Τσάφος (Hellgrinder) για το Mopa-Music Webzine 


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να απολαύσετε και μερικά πλάνα από την συναυλία :