Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Αφιέρωμα: 25 χρόνια από το Family Values Tour 1998

 


Φανταστείτε λίγο την ακόλουθη εικόνα. Είναι καλοκαίρι του 1998, και ανοίγετε τηλεόραση στο MTV για να παρακολουθήσετε το Total Request Live (TRL). Εδώ και βδομάδες, στην πρώτη θέση σταθερά βρίσκονται οι Korn, με τα singles “Freak on a Leash” – το οποίο βραβεύτηκε με Grammy και 2 MTV VMAs – και το “Got the Life”, εκθρονίζοντας πασίγνωστα boy bands, όπως τους Backstreet Boys, *NSYNC, ακόμα και την Britney Spears. Ήταν τόσο περιζήτητα singles που το κανάλι αναγκάστηκε να δημιουργήσει έναν νέο κανονισμό ώστε να μπορούν να προστίθενται νέοι καλλιτέχνες.


Τον Αύγουστο του 1998 κυκλοφορεί το τρίτο album των Korn, “Follow the Leader”, το οποίο τους καθιέρωσε στην σκηνή ως ένα από τα πιο διάσημα metal acts της εποχής. Την ίδια στιγμή, οι Limp Bizkit έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του debut album τους τον Ιούλιο του 1997 με τίτλο “Three Dollar Bill, Y’All$”, κυκλοφορούν ως single το κομμάτι “Faith”, την περιβόητη διασκευή του κομματιού του George Michael, το οποίο αντίστοιχα, τους στέλνει κατευθείαν στην κορυφή των charts. Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένα γερμανικό συγκρότημα ονόματι Rammstein κυκλοφορεί το δεύτερο του album με τίτλο “Sehnsucht”, το οποίο περιείχε το διάσημο single “Du Hast”. Ναι, καλά μαντέψατε, ήρθε η ώρα επιτέλους να αναγνωριστούν οι Rammstein ως το άκρως προκλητικό και οριακά επικίνδυνο live act που όλοι σήμερα γνωρίζουμε.


Όπως οι ίδιοι οι μουσικοί των παραπάνω συγκροτημάτων έχουν δηλώσει, εκείνη η περίοδος ήταν πολύ ιδιαίτερη για την εναλλακτική μουσική. Συγκεκριμένα, ο κιθαρίστας των Limp Bizkit, Wes Borland, είχε δηλώσει:


«Ήταν μια πολύ ξεχωριστή χρονική συγκυρία. Ήταν σαν τα 80s να επέστρεψαν για λίγο στα τέλη των 90s. Ο κόσμος θέλει να δει μεγάλες παραγωγές, μεγάλες σκηνές, μεγάλα φώτα»




Και αυτό ακριβώς έγινε. Τον Σεπτέμβριο του 1998, οι Korn διοργάνωσαν την πρώτη δική τους περιοδεία με το όνομα “Family Values Tour”. Σύμφωνα με τον τραγουδιστή των Korn, Jonathan Davis:


«Αυτή η ιδέα της περιοδείας υπήρχε στον νου μας από αρκετά πιο πριν. Θέλαμε εδώ και χρόνια να στήσουμε ένα festival το οποίο να προσέφερε κάτι νέο, κάτι ιδιαίτερο. Το σκεφτήκαμε αρκετά, διαπιστώσαμε τι θέλαμε ακριβώς να κάνουμε, και πώς να το κάνουμε, και ήταν πολύ διασκεδαστικό. Ήταν μια δήλωση για το τι συμβαίνει στην μουσική εκείνη την περίοδο. Βρεθήκαμε σε ένα σημείο καμπής στην σκληρή μουσική (heavy music) και νιώθαμε ότι ήταν πολύ μνημειώδες. Θέλαμε να δείξουμε τι σ***ά συμβαίνει. Κάθε συγκρότημα είχε full παραγωγή (σκηνικά, ήχο, φώτα) επομένως ένιωθες ότι έβλεπες ένα headline show από κάθε συγκρότημα!!»



Το πρώτο Family Values Tour του 1998 ήταν μια περιοδεία μερικών μηνών σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και του Καναδά, ενώ το line-up περιλάμβανε τους Korn, Limp Bizkit, Rammstein, Ice Cube – ο οποίος είχε κάνει guest στον δίσκο των Korn, “Follow The Leader” και στα μισά της περιοδείας αντικαταστάθηκε από τους Incubus – και Orgy, ένα industrial metal συγκρότημα, γνωστό για την διασκευή του κομματιού “Blue Monday”, των New Order. Ήδη κάποια φρύδια έχουν σηκωθεί με αυτό το lineup, αλλά αν δείτε footage της εποχής, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοούσαν και ο Wes Borland, και ο Jonathan Davis. Τα shows ήταν εκπληκτικά, και είχαν μια αίσθηση οικογένειας – no pun intended – και αυτό γιατί όχι μόνο όλα τα acts γνωρίζονταν προσωπικά μεταξύ τους, αλλά κάνανε και guest εμφανίσεις on stage, π.χ. ο Ice Cube και οι Limp Bizkit στο set των Korn, ο Jonathan Davis στο set των Orgy. Χορευτές, μουσική, σκηνικά και φυσικά πολλές σεξουαλικές αναφορές και πυροτεχνήματα από τους Rammstein, οι οποίοι ήδη δείξανε τι θα ακολουθούσε στα επόμενα χρόνια. Και μάλιστα, ήδη από τα πρώτα live shows της περιοδείας, τα μέλη του σχήματος περάσανε το βράδυ του Halloween 1998 στην φυλακή, με τις κατηγορίες της προσβολής της δημόσιας αιδούς. Με απλά λόγια, βγαίνανε σχεδόν γυμνοί on stage, με εξαίρεση τον κιθαρίστα Richard Kruspe, ο οποίος είχε φορέσει ένα φόρεμα. Ο keyboardist των Rammstein, Flake, στο αναμνηστικό VHS που κυκλοφόρησε, είχε δηλώσει:   


«Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι οι Αμερικάνοι είναι τόσο συντηρητικοί... Δεν μας δίνουν την ελευθερία να κάνουμε το show μας με τον τρόπο που μας αρέσει...»




Το Family Values Tour συνεχίστηκε για μερικά χρόνια, συγκεκριμένα το 1999 με αξιοσημείωτα acts τους πλέον πλατινένιους Limp Bizkit, Primus, Staind κλπ. και το 2001, με τους Linkin Park, Static-X και Stone Temple Pilots μεταξύ άλλων. Μετά από ένα διάλειμμα μερικών ετών, η περιοδεία επανέρχεται το 2006 με τους Korn και τους Deftones ως headliners, και το 2007 με το lineup να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Evanescence, Trivium, Flyleaf και 5FDP (Five Finger Death Punch). Τέλος, το 2013 επανήλθε για ένα μοναδικό show (one date only) με αφορμή την κυκλοφορία του album των Korn “The Paradigm Shift” αλλά και την επιστροφή του κιθαρίστα Brian “HEAD” Welch μετά από 8 χρόνια απουσίας από το σχήμα.


In retrospect: Ανατρεπτικά, πολυποίκιλα lineups και εντυπωσιακές παραγωγές ήταν αυτό που ήθελε να προσφέρει το Family Values Tour. Και θεωρώ ότι το πέτυχε. Ίσως δεν συγκρίνεται σε μέγεθος ή νούμερα με το Summer Sanitarium Tour των Metallica, ή με το ήδη καθιερωμένο Ozzfest, ωστόσο ήταν σίγουρα ένα πολύτιμο λιθαράκι στην συναυλιακή σκηνή της εποχής, τόσο από την άποψη του τι είχε να προσφέρει σαν φεστιβάλ, όσο και στο legacy που άφησε πίσω του, το οποίο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, φιλτράρεται σε μεγάλο βαθμό από τα ροζ γυαλιά της νοσταλγίας. Νοσταλγίας για μια εποχή που ο κόσμος πήγαινε να δει live show, και όχι να το βιντεοσκοπήσει με το κινητό του. Με κίνδυνο να φανώ ο παλιόγερος που σχολιάζει σε video στο YouTube, θα υποστηρίξω αυτή την άποψη. Μην πηγαίνετε σε live για να δείξετε στο internet ότι πήγατε σε live. Ζήστε το.  



Οι Korn στα social media τους γιορτάζουν την 25η επέτειο κυκλοφορίας του album που τους εκτόξευσε στην κορυφή της μουσικής στα τέλη των 90s, “Follow the Leader”, δημοσιεύοντας για τις επόμενες 25 ημέρες υλικό και αναμνήσεις από εκείνη την εποχή. Ακολουθήστε τους εδώ:



Website: https://kornofficial.com/

Facebook: https://www.facebook.com/korn/

Instagram: https://www.instagram.com/korn_official/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC6ly_u2ufiHGpYzC_28-8zw

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3RNrq3jvMZxD9ZyoOZbQOD?autoplay=true


Δημήτρης Κ. (Bad Rogers Entertainment) για το MOPA-Music Webzine