Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Kamelot - The Awakening (Full Album Review)

 



Και αν το μυθικό Camelot ήταν ένας τόπος σύμβολο φωτός και ομορφιάς, και αν το μέρος αυτό υπάρχει μονάχα στους θρύλους, μπορεί κανείς να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά στις μαγευτικές μελωδίες που δημιουργήσανε για εμάς οι Kamelot στο νέο άλμπουμ τους The Awakening.


Οι Kamelot αποτελούν μια από τις μπάντες ορόσημο του μελωδικού μέταλ, με άλμπουμ τους όπως τα Karma, Epica και Black Halo να έχουν μπει στο πάνθεον των δημιουργημάτων του είδους. Το νέο τους άλμπουμ αποτελεί γεγονός και εμείς ετοιμαζόμαστε για ένα ταξίδι σε ήχους επικούς…


Το Intro προθερμαίνει το ακουστικό μας σύστημα και το μυαλό μας και κάπως έτσι μπαίνει το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, The Great Divide, ένα πολύ όμορφο (και πολύ Kamelot) κομμάτι που ωστόσο, τουλάχιστον εμένα, δεν με προετοίμασε για το μεγαλείο που έπεται! Συνεχίζουμε δυναμικά με το Eventide. Επικό και δυναμικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα συγκινητικό, με τους στίχους να αποτελούν ένα τελευταίο αντίο σε ανθρώπους αγαπημένους. Το βίντεο κλιπ που συνοδεύει το κομμάτι εξαιρετικά καλαίσθητο, με έντονη βικτωριανή αισθητική.




Και από το σημείο αυτό είναι που το άλμπουμ αρχίζει να με συνεπαίρνει. Μια μυστήρια φωνή που μας ταξιδεύει στην μέση ανατολή, με την κιθάρα να παίζει μια αραβική μελωδία και κάπως έτσι τον Tommy και τα ντραμς να μπαίνουν δυναμικά  και να μας ανατριχιάζουν με τον νέο catchy Kamelot-ύμνο One More Flag in the Ground. Έναν ύμνο στην ανθρώπινη δύναμη, που υπερνικά ασθένειες σωματικές και ψυχικές με κάθε νίκη να αποτελεί μια ακόμα σημαία, μια ακόμα κατάκτηση! 


Τα επόμενα δύο κομμάτια συνιστούν μαγεία πραγματική με την εξαιρετική τσελίστρια Tina Guo να γράφει ποίηση με το δοξάρι του cello της. Η ενορχήστρωση του κομματιού Opus Of The Night (Night Requiem) είναι ονειρική και τα χορωδιακά στοιχεία επιβλητικά! To απόγειο του τραγουδιού η μάχη των σόλο μεταξύ κιθάρας (Thomas Youngblood)  και cello! Την μεγαλοπρεπή αυτή ατμόσφαιρα ακολουθεί μια κέλτικη ωδή στον έρωτα. Αρκεί να κλείσουμε τα μάτια και να αφήσουμε το Midsummer’s Eve να μας ταξιδέψει σε ένα μέρος βγαλμένο από μεσαιωνικό παραμύθι όπου η αγάπη κυβερνά. Πόσο λυρική η αναφορά στην Σουηδική παράδοση (ο τραγουδιστής Tommy Karevik  είναι Σουηδός) κατά την οποία το βράδυ της εορτής Midsummer οι κοπέλες διαλέγουν εφτά διαφορετικά λουλούδια και τα τοποθετούν κάτω από το μαξιλάρι τους ώστε να τους αποκαλύψουν τα όνειρά τους ποιον θα παντρευτούν  Seven promises In her hair Like a crown Fit for a queen.





Τα ντραμς και η ορχήστρα παντρεύονται για μια ανατριχιαστική εισαγωγή στο Bloodmoon, το οποίο με την μεσανατολίτικη ενορχήστρωση και με στίχους που μοιάζουν να αναφέρονται σε κάποιο γεγονός της Παλαιάς Διαθήκης δημιουργεί μια ατμόσφαιρα βιβλική! Το Nightsky αποτελεί την εσωτερική φωνή που όλοι έχουμε μέσα μας και μας παρακινεί να μην τα παρατήσουμε ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές μας (Give life to a brand new day Remember your name Being brave does not mean you're not afraid It means you do it anyway). Στην ίδια φιλοσοφία κινείται στιχουργικά και το The Looking Glass που ξεκινά με τον γλυκό ήχο του πιάνου του Oliver Palotai, υπενθυμίζοντάς μας πως οι δυσκολίες στη ζωή είναι εκεί για να μας κάνουν πιο δυνατούς (How can we stand up and walk If we never learn how to fall). Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτά τα κομμάτια power metal ψυχοθεραπεία!



Έφτασε η ώρα ψυχή και σώμα να βιώσουν την απόλυτη μέθεξη! Ό,τι και να ειπωθεί για το New Babylon είναι περιττό. Αρκεί να δει κανείς στα live το headbanging που κάνει το κοινό πάνω στο ρυθμό του καθηλωτικού χορωδιακού ρεφρέν! Στο αριστούργημα αυτό συμμετέχει και η Melissa Bonny (Ad Infinitum), η οποία πέρα από τα πανέμορφα mezzo soprano φωνητικά της, προσφέρει στο κομμάτι και σοκαριστικά growls. To κομμάτι αποτελεί ίσως το αγαπημένο μου Kamelot κομμάτι της μετά-Kahn εποχής.


Το κλίμα θα γίνει νοσταλγικό με το Willow να αποτελεί μια γλυκιά αναδρομή στα παιδικά χρόνια. Στο κομμάτι απολαμβάνουμε αρχικά αποκλειστικά τους Tommy και Oliver (φωνή και πλήκτρα/πιάνο), με την υπόλοιπη μπάντα να κάνει είσοδο στο δεύτερο ρεφρέν, τονίζοντας την συναισθηματική βαρύτητα των στίχων. Και, παρόλο που από την εισαγωγή του, το My Pantheon (Forevermore) αρχικά φαίνεται να συνεχίζει στο ίδιο soft ύφος, μας εκπλήσσει με μια μετάβαση δυναμίτη, που αξίζει να απολαύσει κανείς με ακουστικά ή σε καλό ηχοσύστημα δυνατά, ώστε να νιώσει το χτύπημα αυτό και το τελευταίο εγκεφαλικό κύτταρο, και η τελευταία πρωτεΐνη. H ενέργεια που δίνουν κιθάρα και ντραμς, τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μεγαλούπολη… Χωρίς αμφιβολία το πιο heavy κομμάτι του άλμπουμ!


Ολοκληρώνουμε με ένα cinematic outro με τον ελληνικό τίτλο Ephemera την Kamelot αυτή εμπειρία. Γεμάτη υπέροχες μελωδίες, άψογες ενορχηστρώσεις, συναισθηματικούς στίχους με όμορφα μηνύματα και heavy εκπλήξεις.Μια δημιουργία που θα προσφέρει στον ακροατή της ένα πλούτο συναισθημάτων, από γλυκιά μελαγχολία μέχρι δέος και την θέληση να κατακτήσει τον κόσμο. Και αυτό είναι το ωραίο! Αυτό είναι η ανθρώπινη φύση!


One more flag in the ground

I am a soldiеr, I'm marching into battle

I am a warrior and this is my creed

One more flag in thе ground




(Μια στροφή, στάση ζωής)


Βαθμολογία : 9.5/10 


Ναστάζια Ισούκη για το MOPA-Music Webzine