Search

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

 



Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας. 


Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια φορά ήρθε να μας αποδείξει ότι δεν βρίσκεται άδικα στην θέση που είναι.

Το "Radical Optimism" έχει 11 τραγούδια τα οποία ξεδιπλώνονται μέσα σε 36 λεπτά , 36 λεπτά καλοκαιριού, 36 λεπτά στα οποία υπάρχουν και στιγμές παλαιάς Dua, 36 λεπτά απλής ευχαρίστησης για τα αυτιά.

Το άλμπουμ ξεκινά και με το προσωπικό μου αγαπημένο το "End Of An Era".

Τραγούδι με ωραίο μπιτακι που σε ταξιδεύει σε κάποιο beach bar ,μπάσο το οποίο ξεχωρίζει και χωρίς αυτό το τραγούδι δεν θα ήταν αυτό.3 λεπτά χώρου με το post-chorus να είναι πιο καλό και εθιστικό από ότι το main-chorus.

Σας στέλνουμε ένα μεγάλο αποχαιρετιστήριο φιλί (Send a big kiss goodbye) και προχωράμε στο επόμενο κομμάτι.

2o κομμάτι το "Houdini",το οποίο είναι και το πρώτο video clip του δίσκου.Εδώ το στιλ του τραγουδιού μου θυμίζει παλιά κομμάτια της Dua.

Το κάνει κακό;;Σαφώς και όχι!! Το βίντεο κλιπ ταίριαζε απόλυτα με την μουσική του Houdini

.Δεν περίμενα και κάτι λιγότερο η αλήθεια...Catch me or I go Houdini λέει ,εδώ εγώ θα το συνδίαζα ως κάποια ευκαιρία,ή πιάσε την ή αυτή θα εξαφανιστεί σαν τον Houdini .


Συνεχίζουμε με το "Training Season". Δεύτερο από τα τρία video clip του άλμπουμ και αυτό ψεγάδι ήταν !! Μέσα σε αυτό το χάος από άνδρες που είχε την video clip με backing vocals από την ίδια ,μερικές νότες να παίζουν σε σημεία ανάμεσα στα beat και δημιουργούν για ακόμα μια φορά ένα χορευτικό vibe (το λεγόμενο syncopation), η Dua ζητά έναν άνδρα ο οποίος να γνωρίζει ήδη πως να την αγαπάει σωστά "to love me right".

Σε ήρεμο καλοκαιρινό μεσημέρι με πάει το "These Walls". Εδώ δεν έχω κατι περισσότερο να προσθέσω μιας και δεν μου έκανε κάποια εντύπωση το τραγούδι ,οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα filler τραγούδι μέσα στον δίσκο.

Αμέσως μετά ακολουθεί το "Watcha Doing",ένα κομμάτι που είναι ο ορισμός των 80's.Δεν του λείπει τίποτα...80's disco με τα τα συνθεσάιζερ να δίνουν αυτήν την 80's νοσταλγία σε ένα τραγούδι του σήμερα!!! Για άλλη μια φορά την πιάνουμε να σκέφτεται για αγάπες και έρωτες βλέπε "There's a part of me that wants to steal your heart"

Μια ακουστική κιθάρα και funky ήχος στα ντραμς αυτό είναι κυρίες και κύριοι το "French Exit".Ένα τραγούδι στο οποίο μας λέει στην ουσία πως βγαίνει από μια σχέση χωρίς όμως να πει αντίο .Αυτό μας το λέει τόσο στον τίτλο του τραγουδιού "French Exit" όσο και σε στίχο μέσα στο κομμάτι στα γαλλικά "filer à l'anglaise" ( φεύγοντας με τον αγγλικό τρόπο".Τέλεια αντίφαση με αυτούς τους δύο στίχους μιας και τα δύο έχουν την ίδια σημασία ,ενώ αναγράφονται σε διαφορετικές λέξεις των οποίων οι χώρες έχουν ιστορικά μεγάλη έχθρα!!

Προχωράμε στο "Illusion" ,το τελευταίο video clip του δίσκου καθώς είναι και το πρώτο τραγούδι που είχε γραφτεί για το "Radical Optimism". Ένα ραδιοφωνικό χιτακί θα το χαρακτήριζα το "Illusion" , έχει πυγμή, έχει το κολλητικό ρεφρέν και σε αυτό βοηθάει πολύ  είναι ότι πριν από αυτό πέφτουν οι ρυθμοί ώστε στο ρεφρέν να υπάρχει η κατάλληλη δυναμική. Η Dua εδώ δεν δέχεται να πέσει μέσα σε μια ψευδαίσθηση , παρόλα αυτά όμως ενώ καταλαβαίνει που οδηγεί όλη η κατάσταση την βλέπει διασκεδαστική.

"HOW LOOOONGGGGG" αυτό αναρωτιέται στην power ballad για μένα ή για τα χωράφια της pop , Dance-Pop Ballad η Dua.

Ατμοσφαιρικό θα το χαρακτήριζα το τραγούδι με πάρα πολύ ωραίο και κολλητικό house μπιτάκι να ντύνει ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου.

Το "Failing Forever" στιχουργικά διαπραγματεύεται με το πάθος στην αγάπη  και την μονιμότητα σε μια σχέση που θα οδηγήσει σε αυτή.

"Anything For Love" λοιπόν...και όχι δεν είναι κάποιο τραγούδι των 80's που υμνεί την αγάπη!!!Είναι ένα σύγχρονο τραγούδι που υμνεί την αγάπη!!! Το τραγούδι ξεκινάει με μια συζήτηση για intro και μετά ξεκινάει απευθείας με το ρεφρέν.Το πιο ξεχωριστό κομμάτι μέσα στο άλμπουμ γιατί άρχισε με πιάνο σαν μπαλάντα και κάπου στην μέση μπήκε και το μπιτάκι ώστε να το κάνει πιο γρήγορο μέχρι οι ρυθμοί να ξανά πέσουν στο τέλος όπου και  ακούμε ξανά κάποια συζήτηση μέχρι να κλείσει το κομμάτι.

Σε ένα κόσμο που όλα κυλάνε γρήγορα πλέον όπως φαίνεται οι άνθρωποι δεν παλεύουν για αυτά που πραγματικά θέλουν και έχουν νόημα ή τα παρατάνε πολύ εύκολα και γρήγορα αυτο είναι που δηλώνει και  ο στίχος "I'm not interested in a love that gives up so easily"

Προτελευταίο κομμάτι το "Maria".Το καλοκαίρι το τίμησε πολύ σε αυτό το άλμπουμ η Dua Lipa μιας (μέχρι και στο εξώφυλλο) και για άλλη μια φορά η αισθητική σου δίνει αυτήν την καλοκαιρινή αύρα που θα περίμενες από ένα τραγούδι το οποίο θα το άκουγες αμέριμνος καθώς πηγαίνεις στο εξοχικό σου ή στο προορισμό που έχεις διαλέξει για τις διακοπές σου.

Κεντρικό θέμα όπως έχει φανεί και σε όλα τα υπόλοιπα τραγούδια είναι η αγάπη και οι σχέσεις.Στο συγκεκριμένο βλέπουμε την ανασφάλεια θα έλεγε κανείς που μπορεί να έχει κάποιος όταν βρίσκεται με έναν άνθρωπο ο οποίος είχε κάποια σχέση που απέτυχε και ίσως έχει ακόμα στο μυαλό του αυτόν τον πρώην δεσμό του. Απο την άλλη όμως νιώθει και ευγνώμων για τον άνθρωπο που έχει δημιουργήσει αυτή η παλιά σχέση."I wanna thank you for all that you have done"

Φτάσαμε στο τελευταίο κομμάτι με το όνομα "Happy for you".Ένα euro pop τραγούδι θα έλεγα, που θα το άκουγα και στην Eurovision (επίκαιρη είναι βλέπετε) πολύ εύκολα. Για το "σβήσιμο" η Dua μας δείχνει πως δεν κρατάει κακίες και εύχεται τα καλύτερα στον πρώην σύντροφό της. 

Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη της πως αυτό ήταν ένα τραγούδι το οποίο δείχνει πόσο άλλαξε και "ωρίμασε" σε σχέση με το πρώτο της άλμπουμ συναισθηματικά. Γιατι όπως επίσης είπε ''what’s meant for me is for me'' (Δεν χρειάζεται μετάφραση)

Ένα ταξίδι έλαβε το τέλος του...36 λεπτά ποιοτικής pop η οποία θα μείνει καιρό τόσο στις προτιμήσεις μου όσο και στα καθημερινά μου ακούσματα.

Ενα άλμπουμ γεμάτο με αγάπη,πάθος,σχέσεις και ότι δίποτε σχετίζεται με τον έρωτα!!Αυτό το άλμπουμ είναι για όλη μέρα,  για το αμάξι,για το σπίτι ,για όταν είσαι σε κάποιο μεταφορικό μέσο.

Άκρως καλοκαιρινό και με στιγμές τόσο δυναμικές όσο και ήπιες.Με άλλα λόγια τα διαθέτει όλα !!!Καλή ακρόαση λοιπόν!!!

Βαθμολογία : 9/10

Ανδρέας Βαρσάμης για το MOPA-Music Webzine





Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...