Search

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Korn - Follow The Leader (Nostalgic Review)

 


Με αφορμή κάποια posts στο επίσημο προφίλ Instagram του συγκροτήματος, σκέφτηκα να κάνω ένα nostalgic review στον 3ο κατά σειρά δίσκο των Korn, που ήταν και αυτός που εκτίναξε το σχήμα αλλά και την heavy music της εποχής σε αφάνταστα επίπεδα διασημότητας.  

Για την ιστορία: Τον Οκτώβριο του 1994 οι Korn κυκλοφόρησαν το ομότιτλο debut album τους, που αν και δεν κατάφερε να φτάσει πάνω από την θέση 74 στο «Billboard 200» την περίοδο κυκλοφορίας του, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο groundbreaking albums που βγήκαν εκείνη την εποχή, τόσο σε μουσικό όσο και στιχουργικό περιεχόμενο. Το 1996 ακολούθησε το follow-up με τίτλο «Life is Peachy», το οποίο έφτασε στο Νο. 3 στο «Billboard 200». Αντικειμενικά μιλώντας, με εξαίρεση ορισμένα κομμάτια όπως το περιβόητο «A.D.I.D.A.S.», «Twist», «Good God», άντε ίσως και το «Kill You», ο υπόλοιπος δίσκος δεν είχε κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει, όντας αρκετά επαναληπτικός και μονότονος, ένα κλίμα που δικαιολογείται από το γεγονός ότι το συγκρότημα από τα τέλη του 1994 μέχρι και το καλοκαίρι του 1996 που ηχογραφήθηκε το «Life is Peachy» έκανε ασταμάτητες περιοδείες χωρίς να έχει ιδιαίτερο χρόνο για να γράψει νέα τραγούδια.



Και φτάνουμε στα τέλη του 1997. Μεγαλύτερο budget και περισσότερη καλλιτεχνική ελευθερία, δεδομένης της επιτυχίας των Korn. Σύμφωνα με τα μέλη του συγκροτήματος, η περίοδος ηχογράφησης του album «Follow the Leader» ήταν «ένα τεράστιο πάρτι». Φημολογείται, μάλιστα, ότι οι Korn ξόδεψαν περίπου $27.000 μόνο σε αλκοόλ. Διάσπαρτες ιστορίες καταχρήσεων, οργίων και πολλών άλλων απίστευτων σκηνικών έχουν επιβεβαιωθεί από μέλη του συγκροτήματος, επομένως, εύλογα θα αναρωτιέται κανείς αν τελικά το album αυτό είχε όντως κάτι να προσφέρει. Ε, λοιπόν ναι, είχε.





Το album ξεκινάει με 12 κομμάτια διάρκειας 5 δευτερολέπτων χωρίς ήχο που όλα μαζί συμπληρώνουν ένα λεπτό σιγής. Η κίνηση αυτή έγινε προς τιμήν ενός fan του συγκροτήματος, που είχε διαγνωστεί με καρκίνο σε τερματικό στάδιο, και η τελευταία του επιθυμία ήταν να συναντήσει τους Korn. Το τραγούδι «Justin» είναι και αυτό ένα αφιέρωμα στον fan. Ο τραγουδιστής Jonathan Davis, επίσης, είχε δηλώσει ότι «είναι ιδιαίτερα προληπτικός και δεν θα ήθελε να τελειώνει το album με 13 κομμάτια».  



Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο album περιέχει αυτό που οι σκληροπυρηνικοί fans αποκαλούν «κλασικό ήχο Korn». Τεράστιες κιθάρες, groovάτα drums και τον χαρακτηριστικό ήχο του μπασίστα Fieldy, που έρχεται σαν κόλλα και ενώνει όλες τις συχνότητες στον ήχο αυτό. Κερασάκι στην τούρτα τα φωνητικά του Jonathan Davis, ο οποίος εξερεύνησε ακόμα πιο βαθιά το εύρος της φωνής του αλλά και της στιχουργικής του ικανότητας, μέσα από το φίλτρο των σκοτεινών βιωματικών εμπειριών στη ζωή του. Η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα επίπονη, αφού ο Davis ήταν σε κατάσταση μέθης σχεδόν 24/7 κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του album, ενώ ο ίδιος έχει περιγράψει ένα σκηνικό παράνοιας κατά την ηχογράφηση των φωνητικών στο πρώτο κομμάτι «It’s On», όπου στο studio γινόταν ένα κανονικό όργιο, όσο ο Davis ηχογραφούσε φωνές.



70 λεπτά συνολική διάρκεια, 13 (actual) κομμάτια, και 4 singles, με πιο γνωστά τα «Freak on a Leash» και «Got the Life», με τα music videos τους να βρίσκονται συνέχεια στο MTV και να μετατρέπουν τους Korn σε πραγματικούς superstars. Αν και υπάρχουν κάποια meh κομμάτια στην tracklist, συνολικά πρόκειται για ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα και δημιουργικά album που έχει προσφέρει το συγκρότημα. Προσωπικά αγαπημένα κομμάτια: «Dead Bodies Everywhere», «Β.Β.Κ.», «My Gift to You».



Οι Korn στα social media τους γιορτάζουν την 25η επέτειο κυκλοφορίας του album που τους εκτόξευσε στην κορυφή της μουσικής στα τέλη των 90s, “Follow the Leader”, δημοσιεύοντας για τις επόμενες 25 ημέρες υλικό και αναμνήσεις από εκείνη την εποχή. Ακολουθήστε τους εδώ:



Website: https://kornofficial.com/

Facebook: https://www.facebook.com/korn/

Instagram: https://www.instagram.com/korn_official/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC6ly_u2ufiHGpYzC_28-8zw

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3RNrq3jvMZxD9ZyoOZbQOD?autoplay=true  



Δημήτρης Κ. (Bad Rogers Entertainment) για το MOPA-Music Webzine 




Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...