Search

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Orbit Culture - Descent (Full Album Review)

 



Orbit Culture ένα όνομα που στο εξωτερικό ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα στους κύκλους της Metal σκηνής , στην Ελλάδα όμως δεν φαίνεται να έχει λάβει την αναγνώριση που του αξίζει.

Οι Σουηδοί Melodic Death Metallers επιστρέφουν μετά από 3 χρόνια με την 4η τους κυκλοφορία που ακούει στο όνομα "Descent" , ο ανταγωνισμός του αρκετά δύσκολος μιας και ο προηγούμενος δίσκος της μπάντας το "Nija" (2020) ήταν ίσως ένας από τους καλύτερους δίσκους εκείνης της χρονιάς.

Για να δούμε λοιπόν θα καταφέρει η 4αδα από το Eksjö  , να ξεπεράσει τον εαυτό της για άλλη μια φορά ; 





Ξεκινάμε με το "Descending" , το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί το intro του δίσκου ο ακροατής θα βρεθεί μπροστά σε μια Drone συνθεση η οποία χτίζεται αργά και σταθερά σε κάτι πολύ επικό που θα θυμίσει σε πολλούς τις εποχές των Vikings.

Συνεχίζουμε με το "From The Inside" , ένα από τα καλύτερα του δίσκου και μάλιστα ένα από τα πρώτα κομμάτια που οι Orbit Culture έδωσαν στο φως της δημοσιότητας. Εξαιρετικό ρεφρεν και riffing σε όλη την διάρκεια του κομματιού , ένα θεαματικό solo και πολύ ωραία καθαρά φωνητικά από τον Niklas Karlsson. Το κομμάτι κυκλοφορεί και με Video Clip 


Και προχωράμε σε μια από τις αγαπημένες μου συνθέσεις του συγκεκριμένου δίσκου "Black Mountain" , μια επική εισαγωγή με χορωδιακά φωνητικά μας καλωσορίζει  και ξαφνικά το main groove αρχίζει να σου ανατινάζει το κεφάλι. Το drumming αψεγάδιαστο και οι κραυγές του Karlsson που εναλλάσσονται με ένα από τα πιο μελωδικά ρεφρεν που έχουμε ακούσει ποτέ από την μπάντα θα πορώσουν και τους πιο επιλεκτικούς.

 Τα χορωδιακά  φωνητικά συνεχίζουν να προσδίδουν στο γενικότερο σύνολο μέχρι και το τέλος του κομματιού , το οποίο τελειώνει με ένα απότομο κόψιμο. 

 4ο στη σειρά το "Sorrower" , ένα από τα πιο δυναμικά της όλης κυκλοφορίας , πανέμορφα riff και αυτό που παρατηρώ είναι πως η μπάντα επικεντρώθηκε περισσότερο στην πιο brutal πλευρά της στο συγκεκριμένο κομμάτι 

Πολύ groove για άλλη μια φορά και μια προσθήκη που μου έκανε εντύπωση ήταν η χρήση του Church Organ.

Έχουμε φτάσει και επίσημα στα μισά του "Descent" , με το "Vultures Of North" ,  το πιο δυναμικό και "classic" κομμάτι όλου του δίσκου και αυτό που απευθυνεται στους Die-Hard fans της μπάντας , καταιγιστικοί OC σε όλη την διάρκεια των 4 λεπτών και 38 δευτερολέπτων , με ένα breakdown το οποίο απλά σπάει κόκκαλα 

Πραγματικά έχω ανάγκη να το ακούσω live





Νούμερο 6 και "Alienated" , για μένα ίσως το πιο αδιάφορο του δίσκου , σαφώς και υπάρχουν κάποιοι καλοί πειραματισμοί αλλά νιώθω πως κάπως χάνονται μιας και ο ακροατής έχει ήδη περάσει αρκετή ώρα προσπαθώντας να βρει τα πατήματα του (σ.σ. ειδικότερα αν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με τους Σουηδούς ).

"The Aisle Of Fire" , όταν το άκουσα πρώτη φορά ήμουν με το στόμα ανοιχτό , τώρα που ολοκληρώνω και την 5 ακρόαση του δίσκου , ακόμα έχω ακριβώς την ίδια αντιδραση όλα λειτούρησαν όπως επρεπε. 

Drumming σε άλλη διάσταση , φωνητικά σε Godmode και κάτι riffαρες που σε χτυπάνε δίχως έλεος. 




"Undercity" , Metallica-Like κομμάτι με πολλά γυρίσματα που συναντάμε σε nu-metal και alternative κυκλοφορίες της δεκαετίας του 90 και στα early 2000s.

Θα το χαρακτήριζα ως το παιδί των Metallica και των Slipknot  , επίσης η φωνή του Niklas θυμίζει ανελέητα την φωνη του James Hetfield σε σημεία επομένως ο παραπάνω ισχυρισμός φαίνεται να είναι όλο και πιο πειστικός.


Προ τελευταίο κομμάτι και αυτό είναι το ομότιτλο , "Descent" , άλλο ένα κλασσικό κομμάτι Orbit Culture με Harsh ήχο και βαρύ όπου χρειάζεται , δεν υπάρχουν πολλοί πειραματισμοί στο συγκεκριμένο και κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει και λόγος.


Και κλείνουμε με το προσωπικό μου αγαπημένο "Through Time" , να κάτι που ήθελα να δω από αυτήν την 4αδα ένα clean κομμάτι το οποίο θα δείξει τι μπορούν να κάνουν και σε αυτόν τον τομέα και πραγματικά καταφεραν να μου κλείσουν το στόμα με τον καλύτερο τρόπο 

Δυναμικό , με συναίσθημα  και οργή χωρίς την παραμικρή χρήση brutal φωνητικών !!!




Τελικά συμπεράσματα , ο δίσκος μέχρι και την 3η μου ακρόαση με προβλημάτισε πολύ , αλλες φορές μου άρεσε άλλες όχι 

Έχοντας φτάσει  όμως στις 5 πλέον έχω να πω ότι ναι ο δίσκος δεν φτάνει με βάση τα δικά μου ακούσματα τον προκάτοχό του το "Nija" , αλλά το "Descent"  θα καταφέρει κατι πολύ πιο σημαντικό.

Θα κάνει τους Orbit Culture προσιτούς στο ευρύ Metal κοινό 

Ναι το ξέρω αυτή η φράση μπορεί να χαλάσει αρκετούς Die Hard της μπάντας  , όμως το "Descent" για τους OC δεν αποτελεί απλά έναν δίσκο αλλά μια πόρτα την οποία για να την διαβούν έπρεπε να πάρουν ένα ρίσκο.

Βαθμολογία : 8/10 

Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine 







Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...