Search

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Taake - Et Hav av Avstand (Full Album Review)

 


Taake μια μπάντα που έχει συζητηθεί πολύ στον χώρο του Black Metal τόσο για την εκπληκτική μουσική της  όσο και για αρκετές από τις απόψεις που είχε στο παρελθόν. 


Ο Νορβηγος Black Metaller επιστρέφει με το νέο του πόνημα και διάδοχο του επικού "Kong Vinter". Η νέα αυτή κυκλοφορία ακούει στο όνομα "Et Hav av Avstand".

42 λεπτά σκοτεινού και άγονου Black από μια μπάντα που ξέρει πολύ καλά να το δημιουργεί 

Δέστε τις ζώνες σας και ξεκινάμε άλλο ένα ταξίδι μέσα στο παγωμένο σκανδιναβικό τοπίο !!!


Ο δίσκος ξεκινάει με το  "Denne Forblaaste Ruin Av En Bro" , μια drone εισαγωγή μας καλωσορίζει και ο Hoest με τα σπαρακτικά φωνητικά του μας βάζει αμέσως στο κλίμα για το τι θα ακολουθήσει. Θέλω να αναφερθώ λίγο στο εξαιρετικό drumming του κομματιού το οποίο ξεφεύγει από την τεχνική του μόνιμου Blast Beat που υπάρχει στο μεγαλύτερο ποσοστό των Black κομματιών σήμερα , ωραίες ατμοσφαιρικές κιθάρες και πολύ έξυπνη χρήση του έξτρα ηχητικού effect γύρω στο 7ο λεπτό 

Μέσα στα σχεδόν 12 λεπτά που διαρκεί αποτελεί ένα roller coaster συναισθημάτων και ειδικότερα προς το τέλος του εντοπίζω και αρκετά DSBM στοιχεία. 




Δεύτερο στην σειρά "Utarmede Gruver", το δεύτερο κομμάτι ξεκινάει ακριβώς όπως τελείωσε το πρώτο εδώ δεν υπάρχουν εισαγωγές το κομμάτι είναι βάρβαρο και ακολουθεί την κλασική συνταγή Taake χωρίς ιδιαίτερους πειραματισμούς. Κάποιες έντονες αλλαγές στο background προκαλούν την περιέργεια του ακροατή και περίπου στην μέση της συνθεσης ο Hoest αποφάσισε να επαναλάβει αρκετές φορές τον ίδιο στίχο και μάλιστα με κάποιες δεύτερες φωνές οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε live εμφάνιση της μπάντας και τραγουδάς μαζί τους. 

Ξαφνικά το κλίμα αλλάζει ακούμε κάτι απόκοσμες κραυγές και φωνές σαν κάποιος να πεθαίνει , μετά από αυτό το κομμάτι αλλάζει γίνεται πιο αργό και πιο μελωδικό πάντα όμως συνδιασμένο με τον βασικό ρυθμό που ακούμε από την αρχή του.   


"Gid Sprakk Vi" ,  ίσως το πιο σκοτεινό του δίσκου , μια κλασική Black Metal δομή με riff που μόλις βγήκε από τα βάθη της αβύσσου και δαιμονισμένα φωνητικά τα οποία βοηθούν ώστε ο ακροατής να μείνει προσηλωμένος για όσο χρειαστεί. Εδώ ο Hoest φαίνεται πως σε κάποια σημεία ήθελε τα screams του να είναι περισσότερο τραγουδιστά ώστε να συνοδεύουν το riff κατάλληλα. Ένα εξαιρετικό κομμάτι !!!  





Και η αυλαία πέφτει με το "Et Uhyre Av En Kniv" , το πιο πειραματικό κομμάτι του δίσκου μεγάλο και αυτό σε διάρκεια αλλά εκτός από την κλασική νορβηγική δομή παρατηρούμε και Drone-Dark Ambient στοιχεία τα οποία ταιριάζουν στην βασική σύνθεση σαν κομμάτι παζλ. 

Εντύπωση μου έκανε το outro το οποίο μου θύμισε αρκετά το είδος του Doom Metal.





Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος του δίσκου , αξιζε τα 42 λεπτά που θα χρειαστεί ο ακροατής για να τον ολοκληρώσει ; 

Η απάντηση είναι "εξαρτάται" , ένας φαν της μπάντας θα περάσει πολύ καλά για όσο διαρκεί για κάποιους άλλους όμως ίσως να τους φανεί αρκετά repetitive και περίεργος σε σημεία 





Εγώ σαν Μιχάλης τον προτείνω σε κάποιον που αγαπάει τους Taake αλλά και σε όσους θέλουν να ακούσουν καλό παλιό νορβηγικό Black. Επίσης για τους συλλεκτες που ίσως να διαβάζουν το review κυκλοφορούν και όλα τα format του δίσκου υπογεγραμμένα από τον Hoest  

https://svartekunst.bigcartel.com/


Βαθμολογία : 8/10 

Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine




Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...