Search

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ιστορία και η εξέλιξη του Post Punk : Από τους The Cure & Τους Joy Division , στο Σήμερα

 


Θέλοντας να με γνωρίσετε καλύτερα αποφάσισα να γράψω το σημερινό άρθρο για να αναφερθώ στον μεγάλο μου έρωτα γνωστό και ως post punk, αλλά και τις μπάντες που κατά την γνώμη μου θεμελίωσαν το είδος


Τι είναι όμως η post punk ; Δεν πρόκειται για κάτι άλλο παρα παρακλάδι της punk που έκανε την εμφάνιση της πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 70 . Το είδος αυτό αποτελεί μετεξέλιξη της αρχικής μορφής, με το να απομακρύνει την μονοτονία και την ωμότητα της μέχρι τότε συνηθισμένης punk και να δημιουργηθεί ένα πιο μελωδικό και ονειρικό κλίμα προσθέτοντας ταυτόχρονα μια σκοτεινή και ρομαντική μελαγχολία. Στο φάσμα λοιπόν παρατηρείται η έντονη παρουσία του μπάσου αλλά και καμιά φορά τα synthesizers που βοηθούν το ηχόχρωμα να αποκτήσει την ατμόσφαιρα που του αρμόζει. Πριν δημιουργηθεί ο όρος της post punk τα συγκροτήματα που χαρακτηρίζονταν από το είδος θεωρούνταν κάτω από την ομπρέλα της new wave όμως με την σταδιακή ακμή του είδους οι δύο όροι απέκτησαν διαφορετικούς δρόμους και για αυτό όπως λένε και οι πιο ψαγμένοι πρόκειται για δύο ξαδελφάκια. 



Οι ιδρυτές του είδους είναι πάρα πολύ όμως δεν θα μπορούσα να κρατήσω αντικειμενική στάση απέναντι στο θέμα αυτό καθώς οι προσφορές των the cure, των joy division, των siouxsie and the banshees , των Bauhaus αλλά και των the birthday party στο είδος είναι τεράστιες.


Πριν όμως αρχίσω να μιλάω για κάθε μπάντα ξεχωριστά θα ήθελα να αναφέρω το πως ανακάλυψα την post punk. Όλα ξεκίνησαν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μεγαλώνοντας με δυο γκοθάδες, τον πατέρα αλλά και τον αγαπημένο μου θείο ήταν λογικό και γω να συνεχίσω την παράδοση. Θυμάμαι τραγούδια όπως το happy house, το lullaby και το love will tear us apart να παίζουν τόσο συχνά στο σπίτι που έχουν διαμορφώσει και μερικές από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας μου


Ξεκινάμε λοιπόν με τους μοναδικούς The Cure , την θρυλική μπάντα από το Crawley που το 1976 άρχισαν ως παρέα από το λύκειο φτάνοντας σήμερα να έχουν παγκόσμια αναγνώριση και εκτίμηση. Τι είναι όμως το ιδιαίτερο με αυτό το συγκρότημα; Η απάντηση είναι απλή το πως καταφέρνουν να παρουσιάζουν κάθε φορά κάτι άλλο από αυτό που περιμένουμε. Ας πάρουμε λοιπόν για παράδειγμα το πρώτο τους άλμπουμ που βγήκε το 1979 το three imaginary boys και ας το κοιτάξουμε δίπλα στο pornography του 1983 αλλά και το disintegration του 1989. Παρατηρείστε λοιπόν την ποικιλομορφία και την διαφορετικότητα , το πόσο πιο ανεβαστικός είναι ο ρυθμός του so what δίπλα στην ανατριχιαστική σύνθεση του cold και πως μετά στο love song παρουσιάζεται μια άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα.





Μιλώντας για ατμόσφαιρα όμως θα ήταν απαράδεκτο να μην αναφέρω την Siouxsie And The Banshees που τόσο με την μαγευτική φωνή της όσο και με την σκηνική παρουσία της καταφέρνει να ξεσηκώσει ακόμα και τους πιο ξενέρωτους φίλους μας. Η μπαντα λοιπόν ξεκίνησε το 1976 στο Λονδίνο εμπνευσμένοι από τους  Sex pistols ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον κόσμο της μελλοντικής post punk. Αξιοσημείωτοι είναι οι δίσκοι τους juju (1981) kaleidoscope (1980) και tinderbox(1986) με τα μοναδικά τους κομμάτια. Για μένα η Siouxsie αποτελεί μεγάλο πρότυπο καθώς όχι μόνο με εμπνέει στην προσωπική αισθητική μου αλλά επηρέασε θετικά και την πορεία μου ως vocalist.




Ας περάσουμε τώρα στην μπάντα που έφαγα ίσως την μεγαλύτερη εμμονή από όλες, τους Joy Division. Μερικές μπλούζες ένα βιβλίο και αμέτρητα σιντι και βινύλια αργότερα βρίσκομαι στο σημείο να μπορώ να γράψω για αυτούς χωρίς να με πιάνουν τα κλάματα σαν κάθε σωστο fan girl. Αν και για τα 4 χρόνια που ήταν μαζί μέχρι την αυτοκτονία του επιληπτικού Ian Curtis , του vocalist της μπάντας, το 1980 στα 23 του, η δουλειά της μπάντας και οι δυνατότητες τους ήταν ανεξήγητα πολλές. 




Αν και σοκαρισμένοι από το γεγονός αυτό τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας δεν το άφησαν έτσι και μερικούς μήνες μετα τους βλέπουμε σε ένα νέο σχήμα τους New Order έχοντας πλέον ένα πιο new wave ηχόχρωμα. Κλείνοντας λοιπόν με τους Joy Division θα ήθελα να προτείνω σε όλους του λάτρεις του ζεστού καφέ σε συνδυασμό με την βροχή να δώσουν μια ευκαιρία στο unknown pleasures και σας υπόσχομαι θα γίνει η καλύτερη σας παρέα.





Τόση ώρα όμως μιλάμε για την post punk , χωρίς να έχουμε πει τίποτα για τους βασιλιάδες της, τους Bauhaus. Οι Bauhaus  λοιπόν ξεκίνησαν το 1978 στο Northampton και κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο δύο χρόνια μετά με την ονομασία in the flat field, ο οποίος πήρε μεγάλη αγάπη από το κοινό τους. Έχοντας λοιπόν κάνει ένα τόσο δυναμικό ξεκίνημα, ο δρόμος προς την επιτυχία ήταν ανοιχτός. Αν και σε σχέση με τις προηγούμενες μπάντες ο ήχος των Bauhaus είναι πιο ριζοσπαστικός πιστεύω πως για κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες με την αυτοπεποιθηση του,το in the flat field θα σας βοηθήσει να την ανακτήσετε




Τέλος δεν θα μπορούσα να ξεχάσω και τους The Birthday Party τα ρεμάλια από την Αυστραλία που ξεκινώντας το 1977 από την Μελβούρνη με τον χύμα ήχο τους έρχονται 3 χρόνια μετά στο Λονδίνο ετοιμοι να αλλάξουν τα πράγματα. Η ανατριχιαστικη φωνή του Nick Cave σε συνδυασμό με τον θόρυβο και την σκοτεινότητα των φίλων του, οι Birthday Party έφεραν το χάος και την αδρεναλίνη στην post punk σκηνή. Όπως λέμε όμως ότι τα καλά πράγματα τελειώνουν γρήγορα, έτσι και εκείνοι το 1983 αποφάσισαν να πάρουν ο καθένας τους δρόμους τους λόγω της έντονης κόντρας του Cave και του Howard του κιθαρίστα . Παρόλα αυτά οι Αυστραλοί βρικόλακες δεν σταμάτησαν την πορεία τους στην μουσικη τους καριέρα και οργανώθηκαν σε άλλα σχήματα όπως  οι Nick Cave and the Bad Seeds ect ect.




Αντιγόνη Ι. για το MOPA-Music Webzine





Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...