Search

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Manowar - Kings Of Metal (Αφιέρωμα για τα 35 χρόνια)

 


Σήμερα 18 Νοεμβρίου πριν από 35 ολόκληρα χρόνια οι Manowar έβγαλαν το "Kings of metal",όπου είναι και το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο συμμετέχει ο Ross the Boss. Ένας δίσκος που έκανε πάταγο μιας και εκτός ότι μπήκε στα σουηδικά καθώς και στα γερμανικά charts στην Γερμανία έγινε και Χρυσός ο δίσκος. Τέλος μιλάμε για τον τελευταίο δίσκο με το ονειρικό line up (Eric Adams, Joey DeMaio, Ross the Boss, Scott Columbus). Τα τραγούδια είναι όλα γραμμένα από τον Joey DeMaio εκτός των "Kings of metal" και "Hail and kill" όπου τα γράψε με τον Ross The Boss. Τέλος ο δίσκος ηχογραφήθηκε από τα Universal studios και το κυκλοφόρησαν από την Atlantic Records.

Ανάβει η μηχανή, αρχίζουν τα μαρσαρισματα και στο πράσινο φανάρι τα 200 χιλιόμετρα μοιάζουν σαν 30. Έτσι αρχίζει το top-selling album των θεών με το "Wheels of fire". O Eric Adams από το πρώτο και ολας τραγούδι μας δείχνει για άλλη μια φορά ότι είναι μια από τις καλύτερες φωνες στο Metal και όχι μόνο, οι ταχύτητες πάρα πολύ υψηλές που το headbang είναι απαραίτητο μέχρι να σπάσει ο σβέρκος. Αγαπούσαν και αγαπάνε πολύ τις μηχανές και για αυτό έβγαλαν αυτόν τον "ύμνο" "We live to ride" λοιπόν και το ταξίδι ξεκινάει με λιωμένο λάστιχο στην άσφαλτο.

Αμέσως μετά  σκάει η rock 'n' roll στιγμή του δίσκου που δεν είναι άλλη από το ομότιτλο "Kings of metal". Εδώ απλά τα πράγματα μας λένε εννοείται ότι όπου και να παίζουν  τα ηχεία εκρήγνυται "When we're in town the speakers explode" και πως να μην το λένε αφού εκτός από ότι έχουν μπει στο βιβλίο Guinness για την πιο δυνατή μπάντα του πλανήτη, ο Scott Columbus (RIP) το drum kit ηταν ατσάλινο για να αντέχει την δύναμη με την οποία έπαιζε ο Scott. "OTHER BANDS PLAY MANOWAR KILL" ΘΑ ΛΈΜΕ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΣΒΉΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ.

Τελειώνει το "Kings of metal" και αμέσως μετά ακολουθεί η μπαλάντα, της μπαλάντας, ω  μπαλάντα... Ένα τραγούδι που αν το ακούσεις τι να σου κάνουν 100 ψυχολόγοι, 100 life coaches και 100 βιβλία αυτό βελτιώσεις μαζί. Εννοείται δεν μιλάμε για άλλο τραγούδι από το "Heart of Steel". Εδώ η παραγωγή είναι κρυστάλλινη, ο Eric σε κάνει άνετα να κλάψεις αλλά και ταυτόχρονα να θες να συνεχίσεις να πολεμάς και τι καλύτερο από ένα ορχηστρικο ρεφρέν στο οποίο σε πιάνει ρίγος κάθε φορά που ακούς αυτό το έπος!!! Ένα τραγούδι γεμάτο νόημα, ένα τραγούδι γεμάτο συναισθήματα, ένα τραγούδι που σε κάνει να ξεπερνάς κάθε δυσκολία θέλοντας να επιτυχείς τον στόχο σου. Στίχοι όπως "burn the bridge behind you, leave no retreat" που σε κάνει να λες ή θα το κάνω ή θα μείνω στα αυγά μου ή οι στιχοι του ρεφρέν "stand  and fight, live by your heart, always one more try" καθως και "stand  and fight, Say what you feel" Σε κάνει να μην τα παρατάς και ότι εμπόδιο και να εμφανίζεται μπροστά σου να το εξαφανιζεις από προσώπου γης... Μιλάμε για μια από τις πιο manowar στιγμές τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά!!! Επισης να σημειωθεί πως το τραγούδι γράφτηκε μόλις σε 30 λεπτά.

"Sting of the bumblebee" το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο απλά από ένα solo του DeMaio το οποίο είναι μια διασκευή του "fight Of the bumblebee" (bumblebee = μπάμπουρας) του συνθέτη Nikolai Rimsky-Korsakov. Θα μπορούσε μέσα να είχε ακόμα έναν ύμνο αντί για αυτό αλλά DeMaio είναι αυτός κάνει ότι θέλει και για αυτό τον αγαπάμε.

Φτάσαμε στην μέση του δίσκου και τώρα θα μιλήσουμε για ένα τραγούδι το οποίο η δισκογραφική δεν ήθελε να υπάρχει στον δίσκο γιατί έλεγαν πως οι ορχήστρες και το Metal δεν έχουν καμία σχέση... Έλα μου ντε που τελικά τους άρεσε και ήθελαν σαν αδηφάγα πλάσματα sequel του δίσκου αλλά ο DeMaio τους αρνήθηκε. (και καλά έκανε γιατί αλλιώς θα είχαμε το άλλο έπος το "Triumph of Steel "). Και ναι μιλάω για το "The crown and the ring" (Lament of the Kings) ". Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Birmingham της Αγγλίας με την χορωδία καθώς και το εκκλησιαστικό όργανο του ναού. Ο DeMaio τότε μας είχε πει πως αυτή η ηχογράφηση είχε ταυτόχρονα μαγνητοσκοπηθεί και θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή, κάτι το οποίο ακόμα περιμένουμε (αν και είχαν ανεβάσει στο ινστα ένα μικρό απόσπασμα κάποιων δευτερολέπτων). "High and mighty alone we are kings" αυτός είναι ο στίχος που με έχει μείνει από αυτό το τραγούδι το οποία κάθε φορά που ακούω μου σηκώνεται η τρίχα λόγο της επικής ατμόσφαιρας σε συνδυασμό του χορωδιακού ρεφρέν που ελπίζω και κάποια στιγμή να μπορέσω να το παρακολουθήσω live όπως πραγματικά του αξίζει.

"Kingdom come" ένα τραγούδι το οποίο μπαίνει στην συλλογή από τα διαμάντια που χουν κυκλοφορήσει οι Manowar. Για άλλη μια φορά o Eric εννοείται δίνει ρέστα ερμηνευτικά όπως και η υπόλοιπη μπάντα μουσικά. Ορχηστρικό ρεφρέν πάλι που με κάνει να μου αρέσει το τραγούδι ακόμα παραπάνω γιατί έχω μια μανία στο συνδυασμό ορχήστρας και metal μουσικής. Για εμάς που περιμένουμε το βασίλειο μας θα ρθει "For all of us waiting, Your kingdom will come", εγώ το καταλαβαίνω πως όποιος προσπαθεί και βλέπει ότι τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται λόγο της υπομονής του θα έρθουν όλα στην ώρα τους... Με άλλα λόγια το βασίλειο είναι οι στόχοι που έχει θέσει ο καθένας και αυτά που θέλει να πετύχει στην ζωή του. "Yea it burns a fire that drives a man to win" εδώ στο δικό μου το μυαλό μιλάει για τα εμπόδια τα οποία εμφανίζονται και προσπαθούν να μας ανακόψουν από την ανοδική μας πορεία αλλά ταυτόχρονα μας πωρώνουν και μας δίνουν αυτήν την σπίθα να συνεχίσουμε!!!

Ακολουθεί το "pleasure slave" το οποίο στο cd αναγράφεται ως bonus track. Ένα τραγούδι με πολύ χαρακτηριστικό Heavy και σκοτεινό ήχο που το κάνει και σχεδόν doom κομμάτι. Τώρα δεν θέλω να αναφερθώ τόσο στους στίχους όσο και στην υπόλοιπη ατμόσφαιρα... Ο καθένας έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για αυτό το bonus track.


Ας αφήσουμε το "Pleasure Slave" πίσω μας και ας επικεντρωθούμε σε ένα ακόμα σύνθημα που φωνάζει MANOWAR. Ένα τραγούδι που είναι αφιερωμένο σε όλους τους brothers and sisters of true metal όπου δεν πρόδωσαν ποτέ την μπάντα και αποτελούν την φωτιά και το αίμα των manowar. Εννοείται μιλάω για "Hail and kill" ένα τραγούδι το οποίο ο Ross the Boss το παίζε με ένα πιο blues τρόπο και ακούγοντας το αυτό ο DeMaio του ζήτησε να παίξει με περισσότερο δυνατά και σφιχτά και έτσι βγήκαν και οι στίχοι του κομματιού. Το κομμάτι έχει μια τόσο ωμή ενέργεια το οποίο τα κάνει όχι απλά σύνθημα αλλά και απόλυτο χιτακι το οποίο εννοείται και σε live εκτέλεση σε εκτελεί επιτόπου. Εδώ ο Eric μας δίνει αγνή δύναμη  στην ερμηνεία του καθώς και ένταση που κάνει το τραγούδι να σου προξενεί πολλαπλά συναισθήματα. Ακους "Hail and kill" και νιώθεις αθάνατος καθώς ξέρεις ότι με δύναμη και κυριαρχία "POWER AND DOMINION" δεν μπορεί να μπει κάποιο εμπόδιο μπροστά σου.

Αμέσως μετά ακολουθεί το "The warriors prayer" και εδω μιλάμε για ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι το οποίο δεν είναι καν μουσικό αλλά αφηγηματικό καθώς είναι και η εισαγωγή του "Blood Of The kings" αλλά επειδή είναι μεγάλη σε διάρκεια είναι ως ξεχωριστό κομμάτι. Εδώ έχουμε ένα μικρό παιδάκι που ζητάει από τον παππού του να του πει μια ιστορία από όταν ήταν μικρός. Ο παππούς δεν χάνει την ευκαιρία και του αφηγείται την πιο manowar ιστορία που θα μπορούσε. Μέσα στο τραγούδι ακούγονται καλπασμοί αλόγων, κεραυνοί, ακούγεται ο αέρας καθώς και πολεμιστές. Τέλος εννοείται οι αναφορές είναι σε όπλα, άλογα, δάση και ότι έχει σχέση με την sword and sorcery θεματολογία και σας έρχεται στο μυαλό.



Για τέλος μπαίνει ένα 7λεπτό  έπος που ακούει στο όνομα "Blood of the kings". Έχεις βάλει την πανοπλία σου έχεις πάρει το σπαθί και το σφυρί σου και είσαι έτοιμος να αποτελειώσεις ότι βρίσκεται μπροστά σου τόσο από την πώρωση, όσο και από την ενέργεια που εισέρχεται μέσα σου και αυτό εννοείται την ενισχύουν τόσο οι κραυγές του Adams καθώς και η ορχήστρα που φωνάζει "Blood of the king", που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα στην μάχη και έχεις σκοτώσει κάθε πιθανό αντίπαλο. Μέσα στο τραγούδι επίσης αναφέρονται και διάφορες χώρες όπου βρίσκονται μεγάλα fan bases  manowarriors όπως Αγγλία, Γερμανια και τα λοιπά. Δυστυχώς στο τραγούδι δεν αναφέρεται η Ελλάδα αλλά υπάρχει η σημαία μας στο οπισθόφυλλο του δίσκου. Τέλος υπάρχουν αναφορές σε όλα τα προηγούμενα άλμπουμ του συγκροτήματος που είχαν βγει μέχρι τότε καθώς και μερικοί τίτλοι τραγουδιών όπως το "Blood of my enemies" και άλλα.

Ένας δίσκος ο οποίος αποθεώθηκε και όχι άδικα μιας και είχε 10 τραγούδια το οποίο το καθένα είχε να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό αλλά πάντα παρέμεναν Metal. Ένα άλμπουμ που άμα βάλεις να το ακούσεις και  μόνο από το "wheels of fire" άμα έχεις κάποιο πρόβλημα θα εξαφανιστεί επιτόπου. Είναι ένα άλμπουμ το οποίο ακούγεται όλες τις στιγμές της ημέρας και σε ότι κατάσταση και αν είσαι είτε είσαι στα κάτω σου είτε είσαι πολύ χαρούμενος. Τέτοιοι δίσκοι βγαίνουν μια φορά και δεν ξανά βγαίνουν... MANOWAR TILL WE DIE

Ανδρέας Βαρσάμης για το MOPA-Music Webzine 




Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...