Search

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Φόνισσα [2023] : Full Movie Review


 

Φόνισσα (2023)


Η Φόνισσα, βασισμένη στο ομώνυμο 
μυθιστόρημα του Α.Παπαδιαμάντη έρχεται στις οθόνες μας να μας χαρίσει μια σκληρή, τραγική αλλά και ταυτόχρονα αληθινή εικόνα.
Δεδομένου ότι οι προσδοκίες ήταν υψηλές λόγο του background της , η ταινία πήρε αρκετό ρίσκο , κάτι που μου περιέπλεξε αρκετά τα συναισθήματα. Αποφάσισα να πάω με καθαρό μυαλό και να αφήσω πίσω ότι σκεφτόμουν, ότι "μπορεί" ή "πρέπει" να είναι και μπορώ να πω πως αυτό απεδείχθη σωστό για εμένα. 

Η Φόνισσα για μένα ήταν ένα 97λεπτο ταξίδι στην εξαιρετικά σκληρή εναντίον των γυναικών κοινωνία τις Σκιάθου του 20αιώνα. Τα σκούρα,ψυχρά χρώματα και τα γκρίζα, ερημικά τοπία δημιουργούν μια βαριά ατμόσφαιρα , μια αίσθηση σχεδόν απόκοσμη που εξυπηρετεί πλήρως τον σκοπό της ταινίας. Δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε το στοιχειωτικό soundtrack το οποίο ολοκλήρωνε την μακάβρια αλλά και αληθινή,ωμή προσέγγιση της ταινίας σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. 

Στο τραγικό αυτό ταξίδι ακολουθούμε την Χαδούλα ή Φραγκογιαννού , μια πολύτεκνη χήρα που είχε βασανιστική ζωή , όπως σιγά σιγά θα ανακαλύψουμε. Η ύπαρξη του νόμου της προίκας και η  εξαιρετικά ανδροκρατούμενη και βάναυση προς τις γυναίκες κοινωνία είναι εμφανέστατη και μεταφέρεται ωμά ( όπως ακριβώς θα έπρεπε) στις οθόνες μας. 

Η χήρα, μην αντέχοντας άλλο να αντικρίζει τα βάσανα αυτών των κοριτσιών, τα "ελευθερώνει" , παίρνοντας τις ζωές τους. Η Φραγκογιαννού είναι ναι μεν "Φόνισσα" όπως μαρτυρεί ο τίτλος , όμως το δικό της αμάρτημα είναι πως δεν αποδέχεται την μοίρα που τις επιφυλάσσει η κοινωνία.  

Η Φόνισσα για μένα είναι μια γροθιά στο στομάχι, μια ρεαλιστική αναπαράσταση της τότε πραγματικότητας , που με ώθησε σε αρκετές σκέψεις,ώντας γυναίκα που είχε (απλώς) την τύχη να μην γεννηθεί τότε. Κατά την γνώμη μου είναι μια εξαιρετική ταινία και αξίζει να παρακολουθηθεί.


Βαθμολογία : 9/10


Χριστίνα Σουβουκλίδου για το MOPA-Music Webzine





Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...