Search

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Psyanide - Vertigo ( Full Album Review )

 




Οι θεσσαλονικείς επιστρέφουν με τον δεύτερο κατά σειρά full-length δίσκο τους , πιο έτοιμοι από ποτέ και με μια βιαιότητα που ξεχειλίζει από κάθε νότα τους.

Έτοιμοι να βουτίξουμε μέσα στην παράνοια ; 


Ξεκινάμε με το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου "Vertigo" ,  κλασσικός ήχος Psyanide που σε κάνει να θες να σπάσεις ότι βρεις μπροστά σου , με ρεφρενάρα και κιθάρες που πραγματικά σπάνε κόκκαλα. Δημιουργεί τους καλύτερους οιωνούς για το τι θα ακολουθήσει. 


2ο κομμάτι και "Empires Down" , ίσως το προσωπικό μου αγαπημένο από ολόκληρο τον δίσκο με μια groovα που σε πιάνει αμέσως από τα μούτρα και με μια μελωδία που θυμίζει Gojira. Έντονοι πειραματισμοί στην κιθάρα καθώς και αλλαγές στα drums που δεν περιμένεις. 

Ο Διονύσης ελίσσεται μέσα στο "χάος" με growls & screams που πάρα πολύ vocalists εκεί έξω θα ζήλευαν , με αποτέλεσμα να απογειώνει το κομμάτι ακόμα περισσότερο. 


"Inertia" , με εισαγωγή ικανή να σε λυγίσει και κιθάρες να φανερώνουν Thrash επιρροές δεν μπορεί το κομμάτι να μην είναι επιτυχημένο , για άλλη μια φορά ακούω όλη την μπάντα να παίζει στα κόκκινα και αυτό σου περνάει από το πρώτο άκουσμα (σ.σ. για να πετύχεις κάτι τέτοιο απαιτείται πολύ ταλέντο)

"Fading" , και εκεί που νομίζω ότι έχω καταλάβει που θα κινηθεί ο δίσκος έρχονται οι Psyanide να με βγάλουν ψεύτη , βαρύ core με Blackened Death επιρροές και ένα breakdown τόσο άρρωστο που μου δημιουργεί την απορία του τι έγινε στην παρουσίαση του δίσκου. 


Φτάνουμε στα μισά του δίσκου με το "Future Tense" , ξεκινάει και μου σκάνε οι Heaven Shall Burn μέσα στην μούρη , με τις κιθάρες πραγματικά να είναι σε επιπεδο σεμιναρίου στο θέμα groove και με ένα solo τόσο τεχνικά άρτιο που θα συγκινίσει τους λάτρεις του metal ανεξαρτήτως προτιμήσεων.


"Present Perfect" , εδώ δεν έχει αστεία και χάδια η μπάντα δεν αστιεύεται και ήρθε να το δείξει ,ξύλο με όλη την σημασία της λέξης από την αρχή μέχρι το τέλος , εκπληκτικό με όλη την έννοια της λέξης.


Νούμερο 7 και "Time" ,  κάθομαι και αναρωτιέμαι εγώ τώρα σαν αρκοατής είμαι τόση ώρα σε δίσκο Psyanide και δεν έχω ακούσει Prog/Djent στοιχεία , είπαν λοιπόν hold my beer και μας έδειξαν πως γίνεται. 

Πολύ έξυπνη η ενναλαγή με το εφέ ραδιοφώνου στην φωνή του Διονύση που μου έδωσε και την Black Metal πινελία που ήθελα. 


"Human Republic" , εδώ οι Thrash επιρροές του σχήματος από την Θεσσαλονίκη οργιάζουν , αν και δεν είμαι καθόλου fan του υποείδους (σ.σ. με εξαίρεση ελάχιστες μπάντες , βλέπε Sepultura ) , τα παιδιά κατάφεραν να με κάνουν να καθίσω στο κομμάτι και μάλιστα να το ακούσω και πολύ ευχάριστα , το part πριν το breakdown , το breakdown ( που κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο του δίσκου) , καθώς επίσης και τα parts με το tapping με έκαναν να λατρέψω το κομμάτι σε τελική ανάλυση.


Προτελευταίο κομμάτι και "Error" , ένα κομμάτι πιο κοντά στον ήχο που έχουμε συνηθήσει τους Psyanide , πολύ καλό συνθετικά αλλά προσωπικά δεν με κέρδισε.


Και κλείνουμε με το "Oleka" , μια εισαγωγή λίγο πιο horror και σκοτεινή που μου έφερε αρκετά στο μυαλό τους Lorna Shore.

Το κομμάτι σε προκαλεί να ξεκινήσεις το headbang μέχρι να πάρεις τον αυχένα σου στα χέρια , αποτελεί το κατάλληλο κλείσιμο. 


Overall ο δίσκος ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία η οποία και θα σε προβληματίσει και θα σε πορώσει. 

Παρακολουθώ τους Psyanide από την αρχή τους και πραγματικά χαίρομαι που βλέπω αυτήν την εξέλιξη.

Πιστεύω πως με αυτό τους το έργο άνοιξαν μια πόρτα για πολύ ψηλά !!!


Βαθμολογία : 8/10

Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine 




Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...