Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Folterkammer - Weibermacht (Full Album Review)

 



Νέο album από τους symphonic black metal ( ναι,καλά ακούσατε)  Folterkammer με τίτλο Weibermacht. Ο δίσκος αγγίζει τα 45 λεπτά και αποτελείται από 8 tracks:

1) Anno Domina
2) Leck Mich!
3) Die Unterwerfung
4) Küss Mir Die Füsse
5) Algolagnia
6) Herrin der Schwerter
7) Das Peitschengedicht
8) Venus in Furs (cover version)

Μουσική traditional black metal ολίγον τι αναβαθμισμένη θα έλεγα , κυρίως με coloratura soprano φωνητικά αλλά και scream, τα οποία να τονίσουμε πως γίνονται απο την ίδια κοπέλα ονόματι Andromeda Anarchia. 

Ήχος πολυ διαφορετικός ο οποίος θέλει ακροατές με ακούσματα πολλών ειδών μουσικής, καθώς αν προσέξουμε μέσα στον δίσκο υπάρχουν επιρροές από τζαζ εώς όπερα και black .

Ώντας λάτρης των δραματικών φωνών στο μέταλ, ομολογώ πως ο συγκεκριμένος δίσκος με εξέπληξε ευχάριστα.


Με θέμα κυρίως την γυναικεία δύναμη (όπως μαρτυρά και ο τίτλος του δίσκου) ,οι Folterkammer εξερευνούν θέματα taboo , καθώς και την περιπλοκή των δύο τόσο διαφορετικών ειδών του μέταλ (symphonic και black). 

Δεν μπορώ παρά να σχολιάσω τα φωνητικά αλά Tarja Turunen στα clean ,τα οποία βγαίνουν πεντακάθαρα και αβίαστα , staccato νότες αλλά και μελωδικά μέρη και δεύτερες που σε κάνουν να ανατριχιάζεις νομίζοντας πως ακούς κάποια  Aria. 

Ταυτόχρονα όμως αυτό αλλάζει όταν μεταφερόμαστε στα brutal φωνητικά (transition το οποίο γίνεται καθόλη την διάρκεια του δίσκου και πολύ συχνά) τα οποία είναι βαριά και αιμοβόρα, όπως ακριβώς θα περίμενε κάποιος από ένα black συγκρότημα. 

Πρωτότυπη και πολύ έξυπνη  μίξη ειδών έχουν καταφέρει οι Folterkammer και για μένα είναι μια πολύ καλή αρχή για κάτι μεγάλο. 

Τρομερή, στοιχιωτική δουλειά που σίγουρα θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, ανεξάρτητα του είδους που προτιμάς.

 Δηλώνω επίσης ενθουσιασμένη με το τεχνικό κομμάτι των φωνητικών και δεν μπορώ παρά να δώσω συγχαρητήρια στην Andromeda, αλλά και το συγκρότημα που συνοδεύει και υποστηρίζει την φωνή τόσο έξυπνα. 

Ο δίσκος κατά την γνώμη μου είναι εξαιρετικός και αναμένω τις επόμενες δουλειές του συγκροτήματος.

Βαθμολογία: 9/10

Χριστίνα Σουβουκλίδου για το MOPA-Music Webzine