Search

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Live Report : Guitar Experience @ Piraeus Academy Club , Αθήνα

 


Μπορεί να έχει περάσει ένα δίμηνο σχεδόν, αλλά ως λάτρης της heavy guitar driven μουσικής, θα ήταν τουλάχιστον άδικο - αν όχι τίποτε παραπάνω - να μην κάνω μια αναφορά σε ένα από τα πιο σημαντικά, κατά την γνώμη μου, live shows που έγιναν την χρονιά που μας πέρασε. Ο λόγος για το Guitar Experience, ένα gig που στήθηκε από 4 από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχουν βγει από την ελληνική σκηνή: Φοίβος Ζαχαρόπουλος, Κώστας Φοίτος, Ειρήνη Κετικίδη, Φώτης Δεληνικόλας. Το live show έλαβε χώρα στην αν μη τι άλλο θρυλική σκηνή του Piraeus Academy και για σχεδόν 2 ώρες, το venue γέμισε με νότες, ταλέντο, προσωπικότητα, αλλά και με πολύ κόσμο. Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η κλήρωση, στο τέλος του live, 3 επάθλων: 2 πεταλιών εφέ κιθάρας από τους Tsakalis Audioworks & VS Audio Effects, και 1 custom made Strat Style κιθάρα, με την υπογραφή του Sklavos Guitar Workshop. [σ.σ.: Πλέον εγώ είμαι ο τυχερός και περήφανος ιδιοκτήτης της, και μπορείτε να δείτε εδώ τις αντιδράσεις αλλά και τις εντυπώσεις μου από το εργαλείο αυτό!!     https://youtu.be/ZDipgXm7oZw?si=ytaax4BiLgsP5T7r

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, θεωρώ πως αυτό το live είναι ένα από τα πιο σημαντικά events της ελληνικής σκηνής για το 2023. Αυτή η άποψη, μπορεί εύκολα να θεωρηθεί παραφουσκωμένη, υπερβολική, ή ακόμα και biased, και όχι άδικα, δεδομένου ότι έφυγα από το live κυριολεκτικά κρατώντας μια νέα κιθάρα. Οφείλω, λοιπόν, πριν προχωρήσω σε οποιαδήποτε ανάλυση να αναφέρω κάτι σημαντικό: Δεν έχω υπάρξει ποτέ μέρος κοινού κάποιου μεγάλου ελληνικού φεστιβάλ, π.χ. Rockwave, Ejekt, Release κλπ. Όχι λόγω κάποιας αρνητικής προκατάληψης ενάντια σε αυτά τα events - ειδικά για το 2024 τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί είναι τιτάνες του χώρου - απλώς προσωπικά νιώθω ότι μπορώ να ταυτιστώ καλύτερα τόσο με τον καλλιτέχνη όσο και με το κοινό, όντας θεατής ενός τοπικού live, σε venues όπως το An Club, Temple Athens, BUMS, Remedy κλπ. Θεωρώ πως σε εκείνες τις σκηνές μπορεί κανείς να εντοπίσει αληθινά διαμαντάκια που διψάνε να βγουν εκεί έξω και να δώσουν το 110% τους για να πετύχουν το όνειρο τους.





Έχοντας πει αυτό, λοιπόν, περνάω στην "ανάλυση" του συγκεκριμένου live, όπου θα επιχειρήσω έναν διαχωρισμό σε δύο ενότητες: Τους καλλιτέχνες (lineup) και το κοινό (audience)

LINEUP


Πρόκειται για 4 εγκληματικά υποεκτιμημένους καλλιτέχνες, που παλεύουν να ακουστούν σε μια χώρα που δεν μπορεί να δεχτεί τίποτα άλλο εκτός από το πασοκικό ελαφροπόπ και το εποχικό mainstream. Ο βιοπορισμός τους αποκλειστικά ως δημιουργοί δεν αποτελεί επιλογή στην ελληνική πραγματικότητα, επομένως καταφεύγουν είτε στον ασφαλή δρόμο της διδασκαλίας, είτε στην ένταξη τους σε νυχτερινά μουσικά σχήματα, αφού εκεί ρέει άφθονο χρήμα. [σ.σ.: Η αναφορά αυτή δεν γίνεται για κανέναν λόγο με στόχο την προσβολή ή την υποτίμηση της δουλειάς αυτής.] Παράλληλα, οι άνθρωποι αυτοί είναι γαλουχημένοι στην heavy rock μουσική, ο καθένας τους με διαφορετικές επιρροές και ιδιοσυγκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημιουργίες τους θα διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους, όσον αφορά τις τεχνικές στην κιθάρα, τους ηχητικούς χρωματισμούς, τις συνθέσεις κλπ. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, το να χτίσει ο καθένας το κοινό του και να το διατηρήσει αφοσιωμένο, ειδικά σε μια περίοδο που ευνοεί το ευκαιριακό content, είναι από μόνο του ένας άθλος.

Όπως είναι σαφές, η εμφάνιση των τεσσάρων αυτών μουσικών σε ένα κοινό stage είναι από μόνη της μια σημαντική πρωτοβουλία, αφού τους έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν μια άγνωστη πτυχή του εαυτού τους σε ένα ευρύτερο κοινό, υπό μια κοινή στέγη. Παρόλο που ο κάθε καλλιτέχνης είχε στην διάθεση του περίπου 30-35 λεπτά για το προσωπικό του set, αυτός ο χρόνος αποδείχθηκε υπεραρκετός για να θεμελιώσουν την ηχητική τους ταυτότητα. Την αρχή έκανε ο Φοίβος Ζαχαρόπουλος, το ολοκληρωμένο set του οποίου είναι διαθέσιμο online (https://youtu.be/W_Chp_5DTKk?si=dTlDr0GzLaPqekvc), με εμφανείς επιρροές από ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει ο κόσμος της metal της νέας χιλιετίας. Επόμενος ο Κώστας Φοίτος, με super tight groovάτο κοπανατζίδικο ήχο στον οποίο πασπάλισε τις Van Halen-ίζουσες ευαισθησίες του. Στην συνέχεια η διεθνούς φήμης Ειρήνη Κετικίδη, με το χαρακτηριστικό της υβρίδιο Steve Vai και Progressive Rock, με highlight του set της το ολοκαίνουριο κομμάτι της με τίτλο "Maggots" (Music Video: https://youtu.be/v-te8xZVhBA?si=b5q2tu5jRb3iiA_4) από τον νέο της προσωπικό δίσκο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2024. Για το τέλος, ο ταπεινός frontman αλλά εξαιρετικός all around shredder Φώτης Δεληνικόλας, ο οποίος ήταν ο master στην ισορροπία μελωδίας, groove και τεχνικότητας.

ΚΟΙΝΟ

Καλώς ή κακώς, στα μάτια του μέσου ακροατή, μια heavy rock συναυλία συνοδεύεται από μια κωμική/στερεοτυπική εικόνα για το τι θα συναντήσει στο κοινό: Moshpits, ταραξίες, ψηλομύτηδες κ.ο.κ. Επομένως, είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει ξεχωριστή αναφορά στον κόσμο που το Guitar Experience προσέλκυσε, γιατί πολύ απλά, δεν είχε καμία σχέση με ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Ξεκινώντας από τα βασικά, η προσέλευση στο Piraeus Academy ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο των διοργανωτών όσο και των ίδιων των καλλιτεχνών. Από την προπώληση των εισιτηρίων, μέχρι και την επί τόπου αγορά στην είσοδο, ο κόσμος έδωσε ένα ηχηρό παρών σε αυτή την μουσική βραδιά. Οικογένειες με τα παιδιά τους, άνθρωποι που δεν είχαν ακούσει ποτέ metal στη ζωή τους, σπουδαστές μουσικής, φίλοι και γνωστοί των καλλιτεχνών, όλοι βρέθηκαν για ένα βράδυ στον ίδιο χώρο να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, τόσο με την παρουσία τους όσο και με την αγορά merch.

Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη βραδιά ήταν, όπως έχω ήδη αναφέρει πολλές φορές, κάτι περισσότερο από ένα απλό live show. Ήταν μια ηχηρή δήλωση παρουσίας καλλιτεχνών και κοινού. Καλλιτεχνών που δεν το έβαλαν κάτω, παρά τα πολλαπλά εμπόδια που η "μητέρα του πολιτισμού" προσέφερε άπλετα στον δρόμο τους. Και κοινού που ενώθηκε χάρη στην δύναμη της μουσικής και ήρθε να θαυμάσει και να υποστηρίξει αυτούς τους καλλιτέχνες. Θεωρώ λοιπόν πως το Guitar Experience είναι το επιστέγασμα της φράσης "Κάλλιο αργά παρά ποτέ". Και μακάρι να συνεχιστεί και να υποστηριχθεί από ακόμα περισσότερο κόσμο!!

¤¤¤

The Guitar Experience INSTAGRAM PAGE

Φοίβος Ζαχαρόπουλος

Κώστας Φοίτος

Ειρήνη Κετικίδη

Φώτης Δεληνικόλας


Bad Rogers Entertainment για το MOPA-Music Webzine



Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...