Search

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Gnome - King ( Full Album Review )

 



Το σκοτεινότερο έτος των σκοτεινών αιώνων, ο κακός βασιλιάς Wenceclas κίνησε να εξολοθρεύσει τους Νάνους, που για καιρό κατοικούσαν στη γη του.

Έτσι ξεκινά ο μύθος στο εσώφυλλο του θεματικού άλμπουμ από το stoner τρίο της Αμβέρσας.

Το King λέει την ιστορία του με σχεδόν όποια σειρά και να το ακούσεις, μιας και τα κομμάτια είναι “ανακατεμένα”, τόσο λυρικά με instrumentals (που ήταν το κύριο σώμα δουλειάς των Gnome από την αρχή τους) όσο και αφηγηματικά στα “γεγονότα” του μύθου:

Τα δυο singles του δίσκου είναι σχεδόν αντιδιαμετρικά, όπως και οι χαρακτήρες τους: το **Wenceclas** είναι ίσως το πιο προσβάσιμο σε νέους ακροατές stoner rock ως το συντομότερο, όχι μόνο του άλμπουμ αλλά της δισκογραφίας των Gnome κι όμως είναι μια τρομερή εισαγωγή στο χιούμορ, το lore και γενικά το στιλ τους. Το **Ambrosius** χτίζει σε ένα δυνατό riff μέχρι ένα “σπάσιμο” του tempo με την είσοδο του βασιλιά που κρατά τον αρχηγό των Νάνων (τίτλος) αιχμάλωτο, όπου μας βυθίζει στο doom, στα μπουντρούμια κάποιου μεσαιωνικού ανακτόρου. 

Το σκληρότερο αυτό πρόσωπο του βασιλιά θα το δούμε και στο **Stinth Thy Clep** (αγγλοκαθαρευουσιάνικα, “*βούλωσέ το*”) όπου ανακαλύπτει και προσπαθεί να σιγάσει τους πρώτους ψίθυρους μεταξύ των νάνων για επανάνσταση (σόρι, δεν ήξερα πού αλλού να βάλω λογοπαίγνιο), [εξηγεί](https://everythingisnoise.net/weekly-featured-artist/wfa-gnome/) ο αρχικός εμπνευστής και μπασίστας του προτζεκτ, Rutger Verbist στο Everything is Noise.

Η επίθεση που εξαπολύει ο Wenceclas ενάντια στους Νάνους εξιστορείται στο κομμάτι με το όνομα της στρατιάς του, τους **Bulls of Bravik**, μια προειδοποίηση του αντίπαλου δέους με αντίστοιχα ανελέητο drum-driven groove και ένα psych fuzz διάλειμμα στα middle 8.

Τα **Antibeast** και **Your Empire**, λέει ο Verbist στην ίδια συνέντευξη “είναι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των εναπομείναντων Νάνων” αλλά με το ίδιο στυλιστικό “πλέξιμο”, το πρώτο με τη μορφή ενός εκτεταμένου instrumental που μας μεταφέρει από την κεκαλυμμένη οργή των νάνων στην αρχή της εξέγερσής τους και το δεύτερο, το αγαπημένο μου ίσως, μεταφέρει με ένα rollercoaster groove και τα φωνητικά του Oskar Logi Agustsson (των Vintage Caravan), την πραγματικά ανασφαλή θέση του βασιλιά απέναντι στην επίθεση των νάνων όταν αυτοί καλούν τελετουργικά το…

… **KRAKEN WANKER!** (Ω ναι). Που ανάμεσα στην ασήκωτη doom του πρώτου μισού λεπτού και την πιο party διάθεση που ακολουθεί παρομοιάζει ένα D&D Session με το ίδιο αστείο twist.

Τέλος… έχω αφήσει το ένα τέταρτο της διάρκειας του άλμπουμ εδώ ακριβώς επειδή το **Platypus Platoon** είναι η τέλεια ανακεφαλαίωση του άλμπουμ και της ίδιας της μπάντας: μια high-fantasy περιήγηση μεταξύ stoner, doom, fuzz και λίγο adventure rock με οδηγό ένα αήττητο riff πρωτού η φυλή των νάνων αποσυρθεί και πάλι στο μύθο. 

…Αλλά όχι και τόσο. Εν μέσω της δίκαιης δημοσιότητας που τους επέφερε το άλμπουμ οι Gnome έπαιξαν από τα ντόπια τους stoner festivals όπως τα Desertfest Antwerp και Berlin μέχρι και slot στο Louder Than Life του Kentucky στην περιοδεία τους στις ΗΠΑ πέρυσι με αντίστοιχα bookings και για φέτος σε Stoner θεσμούς όπως Bearstone, Keep it Low και Up in Smoke.

Fingers crossed λοιπόν, το επόμενο που θα γράψω για αυτούς να είναι ανταπόκριση.


Themistoklis Spanidis για το MOPA-Music Webzine 




Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...