Search

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Endstille - Detonation (Full Album Review)


 

10 χρόνια πέρασαν από την τελευταία κυκλοφορία των Γερμανών endstille και τώρα ήρθαν να ταρακουνήσουν τα νερά με τον καινούργιο τους δίσκο “DetoNation”.


Για όσους δεν γνωρίζουν το συγκρότημα, οι endstille ιδρυθήκαν το 2000 στο Κίελο της Γερμανίας από τους L. Wachtfels (guitar), Mayhemic Destructor (drums), Iblis (vocals) and Cruor (bass). Οι ίδιοι περιγράφουν τη μουσική τους ως το πιο επιθετικό black metal με την ταχύτητα πυρός ενός MG42 και την δύναμη των πλοίων- πυροβολικού.  Όπως γίνεται αντιληπτό τα κομμάτια τους αναφέρονται σε όπλα και επιχειρήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο .


Τα 10 χρόνια αναμονής φαίνεται να αξίζαν την υπομονή του κοινού! O δίσκος ξεκινάει με το “New World Lethargy” που μας δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το τι να περιμένει κάποιος να ακούσει. Με γρήγορα και χαοτικά riffs οι endstille καταφέρνουν να μας φέρουν στο πεδίο μάχης και η ένταση κορυφώνεται . Το “ Jericho howls” πυροδοτείτε σαν χειροβομβίδα με ένα riff που θυμίζει το παρελθόν της μπάντας. Από το κομμάτι σου μένει έντονα το εξαιρετικό ρεφρέν του. Συνεχίζουν με ένα εντυπωσιακό mid-tempo τραγούδι με τίτλο “Tochnit Aleph” που δίνει μια λιγότερο βίαια εμπειρία χωρίς να χαθεί το ύφος του δίσκου. Επόμενο στη σειρά είναι το "Destined To Silence” με ευρηματική μελωδία  επαναφέρει το χάος μέσα στη σιωπή. Tο «Vigilante Justice» σε αυτόν τον μέτριο ρυθμό δείχνει ότι οι endstille ξέρουν πολύ καλά πως να κρατούν το κοινό ενθουσιασμένο. Στο ίδιο στυλ με τα υπόλοιπα έρχεται Το “Pro Patria Morti” ίσως με μια πιο punk πινελιά κατά την άποψη μου. Το «Victorious», δείχνει μια νωθρή φύση και πλαισιώνεται από μια ευρηματική μελωδία. Το ομότιτλο κομμάτι "DetoNation" φέρει ξανά την επίθεση χωρίς κανένα έλεος . Το ύφος ξανά γίνεται επικό με το «Endstille (Weltkrieg)» φέρνοντας την σιωπή μετρά τη μάχη. Και έτσι τελειώνει ο δίσκος αφήνοντας τον ακροατή εντυπωσιασμένο . Οι endstille έδειξαν για ακόμα μια φορά από τι μέταλλο είναι φτιαγμένοι, δέκα χρόνια μετρά εξακολουθούν να ανήκουν στην απόλυτη αιχμή του δόρατος του ακατέργαστου Black Metal!






Προσωπικά, σαν φαν του συγκροτήματος έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος  και θα τον πρότεινα σε φίλους του ακραίου ήχου. Περιέχει ότι θα ήθελε να ακούσει κάποιος από αυτό το είδος. Ο δίσκος κυκλοφορεί σε DigiCD και gtf 12’ LP από την  Van Records.



Βαθμολογία : 8/10


Κώστας Μακρίδης για το MOPA-Music Webzine





Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...