Ένα ταξίδι στον μύθο, στην αρχαία Ελλάδα και τον μυστικισμό. Mια αφήγηση όχι μονάχα με λόγια, αλλά και με ήχους, μελωδίες, συναισθήματα. Ο νέος δίσκος των Enemy of Reality αποτελεί το απόλυτο soundscape μιας μακρινής και αρχέγονης εποχής.
Οι Enemy of Reality συνιστούν μια μπάντα κορυφή του symphonic metal, με την εξαιρετική soprano Ηλιάνα Τσακιράκη να μας συνεπαίρνει κάθε φορά με τα μαγευτικά φωνητικά της. Πράγμα που μας αποδείξανε για άλλη μια ακόμα φορά με το νέο τους δημιούργημα, το άλμπουμ Where Truth May Lie.
Ακόμα και αν τα ταξίδια στο χρόνο και σε πολλαπλές πραγματικότητες είναι (προς το παρόν) επιστημονικώς ανέφικτα, μπορούν να «πραγματοποιηθούν» μέσω της μουσικής, και αυτός ο δίσκος μέσω της μαγευτικής ατμόσφαιράς του αποτελεί μια πύλη προς έναν μυθικό κόσμο.
Εισαγωγή με Final Prayer, και η περιπλάνηση στον κόσμο των μύθων ξεκινά…Ακολουθούμε την ιστορία του Ιερέα, ο οποίος αφού αντίκρισε το σπίτι του και την οικογένειά του να γίνονται στάχτες από στις φλόγες των κεριών που είχαν ως προσφορά στους θεούς, έφυγε για να αναζητήσει το νόημα της ύπαρξης του. Με το επικό Downfall, ένα από τα 2 κομμάτια του άλμπουμ που αξίως ντύνονται και με βιντεοκλίπ, βιώνουμε μέσα από τον ψυχισμό του Ιερέα το τραγικό συμβάν και το δυσβάστακτο πόνο που αυτό του απέφερε.
Mε το At The Edge of Madness με την μαγευτική folky εισαγωγή αρχίζουμε να περιπλανόμαστε μαζί με τον Ιερέα σε μαγικά δάση, γεμάτα Σατύρους, Κενταύρους, Νύμφες…. Τα μαγικά πλάσματα αυτά καλούν τον Ιερέα σε ένα διαφορετικό ταξίδι κάθαρσης… Το The Vineyard Song αποτελεί το κάλεσμά τους σε διονυσιακούς χορούς όπου το κρασί αποτελεί το κλειδί για κάθε ευτυχία, ενώ το μυστηριώδες Ever-lusting, όπου μια πανέμορφη μελωδία με ανατολίτικο feeling εναγκαλίζεται αριστοτεχνικά με απόκοσμα growl, την πρόσκλησή τους σε θεραπεία του πνεύματος μέσω σαρκικών απολαύσεων.
Κάποιοι από αυτούς τους σάτυρους ωστόσο του διηγούνται κάποιες ιστορίες. Ήρθε η ώρα για το αγαπημένο μου κομμάτι του άλμπουμ, το πανέμορφο Serenade of Death, που πραγματεύεται τον μύθο του σάτυρου Μαρσύα, του δεξιοτέχνη του αυλού που τόλμησε να προκαλέσει τον θεό Απόλλωνα σε μουσική μονομαχία και τιμωρήθηκε σκληρά. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτό το κομμάτι! Τον σαγηνευτικό ήχο της Κρητικής Λύρας; Το επιβλητικό οπερατικό ρεφρέν; Τα σοκαριστικά growl της Ηλιάνας; Ή το εξαιρετικής αισθητικής video clip, με την φανταστική ενσάρκωση του Μαρσύα και το μαγευτικό περιστροφικό χορό; Κι’ όμως, αυτός δεν είναι ο μόνος μύθος που θα διηγηθούν οι Σάτυροι στον Ιερέα. Το Tears of Echo είναι η ιστορία της Ηχούς, που βρήκε τραγικό τέλος όταν απαρνήθηκε τον έρωτα του Πάνα. Τα φωνητικά της Ηλιάνας στο κομμάτι αυτό φαντάζουν σαν τη φωνή της Ηχούς, να αντηχεί στην αιωνιότητα και να διηγείται τη μοίρα της.
Οι μύθοι αυτοί ξυπνούν τον Ιερέα από την έκσταση και έτσι αποφασίζει να αναζητήσει την αλήθεια και να βρει τον Φιλόσοφο που βρίσκεται στα βουνά, μακριά από τον κόσμο, «λησμονημένος εδώ και καιρό». Ααχ αυτή η παραδοσιακή μελωδία στην εισαγωγή του Long-Forgotten! Δεν μπορεί παρά να σε κάνει να θες να αφεθείς χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς. Όπως και το επόμενο κομμάτι, Deliverance, με το γρήγορο δυναμικό riff, σε προκαλεί για έντονο headbanging! Και με αυτή την κομματάρα γνωρίζουμε μαζί με τον Ιερέα και εμείς τον Φιλόσοφο! Και συνεχίζουμε στο Goat-Legged Deceiver, από το οποίο θα ξεχωρίσω τη γέφυρα, όπου θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως ένα υπέροχο «αγγλόφωνο αμανέ».
Και κάπως έτσι σιγά σιγά φτάνουμε στο Baptised in Fire. Aυτή η ολοκλήρωση είναι μεγαλειώδης! Η κιθάρα του Στυλιανού σου παίρνει τα μυαλά! Και τα ντραμς του Φίλιππου τα νιώθεις σε όλο σου το σώμα! Θα μπορούσε κανείς να ζητήσει ομορφότερη ολοκλήρωση για αυτό το έπος; Ποια απάντηση έδωσε ο Φιλόσοφος στον Ιερέα; Δεν χρειάζεται θαρρώ τώρα η απάντηση καθώς όπως λέει και ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας Στέφανος Τραχανάς, σημασία δεν έχουν οι απαντήσεις αλλά τα ερωτήματα. Καλώ κάθε αναγνώστη μας να ακούσει με προσοχή το ονειρικό αυτό άλμπουμ και να ακολουθήσει τον Ιερέα στην φιλοσοφική αυτή αναζήτηση. Να χαθεί μέσα στο κάλλος των ήχων και των στίχων και να εμπνευστεί να δημιουργήσει τα δικά του φιλοσοφικά ερωτήματα.
Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα μέταλ έργο τέχνης, με την ελληνική παράδοση να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του, με τους ήχους να δημιουργούν την ανάγκη αναζήτησης των ριζών μας. Είναι πραγματικά τόσο όμορφο να βλέπει κανείς, όπως και πολλές σκανδιναβικές μπάντες κάνανε γνωστή και αγαπητή σε όλο τον κόσμο την παραδοσιακή Βίκινγκ μουσική εντάσσοντας την μέσα στη δική τους μουσική, έτσι και ελληνικές μπάντες να διαδίδουν τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο με αυτό τον τρόπο!
Οι Enemy Of Reality είναι :
- Hliana Tsakiraki - Vocals
- Steelianos Amoiridis - Guitars
- Philip Stone - Drums
- Thomas - Bass
Ναστάζια Ισούκη για το MOPA-Music Webzine