Search

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Cold Void [2017] : Full Movie Review

 




Σήμερα εγκαινιάζεται μια νέα στήλη στο Museum Of Past Affections , η οποία θα καταπιάνεται με την κριτική ταινιών που σχετίζονται με την μουσική ή την ζωή καλλιτεχνών.

Σε αυτό το πρώτο review λοιπόν θα μιλήσουμε για το Cold Void μια ταινία μικρού μήκους από τον Σουηδό σκηνοθέτη Claudio Marino , ο οποίος αποφάσισε να συνεργαστεί με μια πολύ ιδιαίτερη μορφή του extreme metal χώρου που είτε την λατρεύεις είτε λατρεύεις να την μισείς 
και αυτός δεν είναι άλλος απο τον Niklas Kvarforth ( Shining ). 

Η μικρού μήκους ταινία διαρκεί 20 λεπτά ( ≈ 24 αν λάβουμε υπόψη και τα Deleted Scenes στα οποία ο Kvarforth αναλύει την σχέση του με τα ναρκωτικά και την αυτοκτονία). 

Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με πλάνα από μια παραλία επί σουηδικού εδάφους και τον Niklas να δηλώνει πως σπάνια ο κόσμος  τον πιστεύει όταν αυτός μιλάει για αυτά που έχει ζήσει και έχει δει με τα μάτια του , διότι ο απλός άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να επιβιώσει κάτω από τέτοιες συνθήκες. 





Δεν φοβάται να κρύψει τα λάθη του , ξέρει πως αρκετά από αυτά που έχει κάνει θα μπορούσαν να τον έχουν σκοτώσει αλλά δεν δείχνει να μετανιώνει τίποτα 

Τα παιδικά χρόνια του Kvarforth δεν ήταν και τα καλύτερα , μιλάει για την σχέση που είχε με την μητέρα του αλλά και για τους εθισμούς του πατέρα του ο οποίος δεν ήταν ποτέ ουσιαστικά δίπλα του.

Πιστεύει πως η μητέρα του με την συμπεριφορά της ευθύνεται σε έναν βαθμό για τα καταθλιπτικά του επεισόδια όμως δεν δείχνει να την κατηγορεί για το "τέρας" που κρύβει μέσα του (όπως δηλώνει και ο ίδιος).

Στην συνέχεια αναλύει την σχέση που είχε με τον πατέρα του , εκεί ο Niklas δείχνει πως οι εικόνες που έπαιρνε από αυτόν τον ανθρωπο (Χρηση Ναρκωτικών , Αλκοολ , Βιαιες Συμπεριφορές)  ευθύνονται σε τεράστιο βαθμό για τις συνήθειες αλλα και για τις ψυχικές ασθένειες που απέκτησε μεγαλώνοντας.

Σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την διάρκεια του ντοκιμαντέρ παίζει ο θάνατος και πιο συγκεκριμένα το πως αυτό το φαινόμενο συνδέεται με την ζωή του καλλιτέχνη τόσο στην συνύπαρξη του με τον υπόλοιπο κόσμο όσο και στο κομμάτι της τέχνης.

"Σκοπός μου είναι να καταστρέψω και να κάνω κακό μέσω της τέχνης μου" , μια δήλωση σίγουρα αρκετά βαριά και σκοτεινή που όμως μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητή από τα άτομα που είναι ακροατές των Shining. 




Όλο το υπολοιπο film καταπιάνεται με εμπειρίες του Niklas που προέκυψαν μέσα από τα ψυχολογικά προβλήματα που έχει , αναλύει αρκετά τα φάρμακα τα οποία του χορηγούσαν στα άσυλα στα οποία πέρασε αρκετό χρόνο από την ζωή του και κλείνει μιλώντας ναι μεν για φιλίες και σχέσεις που κατέστρεψε λόγο της σχιζοφρένειας του. 

Όμως αφήνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα το οποίο είναι η πίστη του στην δύναμη που έχει ο έρωτας και η αγάπη σε άτομα σαν αυτόν.


Συνοψίζοντας λοιπόν , η ταινία έχει περισσότερο την μορφή μιας συνέντευξης , η οποία όμως δίνεται στο κοινό με έναν πολύ πιο καλλιτεχνικό τρόπο 

Τα πλάνα πολλές φορές είναι αρκετά αβολα για τον θεατή δεν τον κρατάνε από το χέρι και θα τον ξαφνιάσουν εκεί που δεν το περιμένει 

Σε τελική ανάλυση , αξίζει η ταινία ; 

Ναι αξίζει και με το παραπάνω , θα δεις τι πάει να πει ψυχική ασθένεια και θα το κατανοήσεις μέσα από τα μάτια ενός ατόμου που έχει υποφέρει πολύ λόγω αυτών , παράλληλα θα καταλάβεις πόσο μεγάλο είναι και το πρόβλημα των εθισμών σε ουσίες λόγω της πίεσης που προκαλείται στο κεφάλι του ασθενή 



Ρίξτε το στο watch later και μόλις ο καιρός γίνει κατάλληλος ορμίστε του !!!

 HAIL SHINING , SUPPORT THE ENEMY !!!

Βαθμολογία : 9/10 

Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine





Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...