Search

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Marduk - Memento Mori (Full Album Review)

 


Marduk κεφάλαιο Memento Mori. Οι Σουηδοί βετεράνοι του BLACK METAL κυκλοφόρησαν αρχές Σεπτεμβρίου τον 15ο studio δίσκο τους με τίτλο memento mori. Ακολουθεί πιστά την συνταγή που έχουμε συνηθίσει από την μπάντα χωρίς όμως να απογοητεύει. Το αντίθετο θα έλεγα, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία με ποικιλία στην μουσική και στις ιδέες.

 Ο δίσκος ξεκινάει με το ομώνυμο 'Memento Mori' και από την αρχή διακρίνουμε την επιθετική διάθεση των Marduk, από το κομμάτι μου έχει μείνει σίγουρα το ρεφρέν του. 


Στην συνέχεια ακολουθεί στο ίδιο ύφος το 'Heart Of The Funeral'


Τρίτο στη λίστα το πρώτο single του δίσκου 'Blood Of The Funeral' ξεκινάει με μια απλή χαοτική εισαγωγή και στη συνέχεια εμφανίζονται στο τελευταίο τρίτο, τα χάλκινα όργανα και ένα φανταστικό ριφφ δημιουργώντας μια δυσοίωνη ατμόσφαιρα. 





'Shovel Beats Sceptre' άλλη μια απίστευτη εισαγωγή και ένα αρκετά ενδιαφέρον mid tempo κομμάτι που σίγουρα σου μένει στο μυαλό. Μια ακόμα αναζωογονητική πτυχή του άλμπουμ ήταν το 'charlatan' εδώ κάνουν την παρουσία τους κάποιες μελωδίες αργού ρυθμού και κατά την γνώμη μου υπάρχει μια πολύ ωραία αρμονία κιθάρας και μπάσου.

 

Μια ακόμα αναζωογονητική πτυχή του άλμπουμ ήταν το 'Charlatan' εδώ κάνουν την παρουσία τους κάποιες μελωδίες αργού ρυθμού και κατά την γνώμη μου υπάρχει μια πολύ ωραία αρμονία κιθάρας και μπάσου.


Ακολουθεί το 'Coffin Carol' Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει ένα απλό μοτίβο με μικρές παραλλαγές που ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του.


 Τα επόμενα τρία κομμάτια 'Marching Bones', ' Year Of The Maggot' & 'Red Tree Of Blood' ακολουθούν την ίδια γραμμή με τα υπόλοιπα του δίσκου, έχουν ωραία ριφφ, κάποια αξιοπρόσεκτα lead, τύμπανα που θερίζουν και ένα μπάσο που πατάει απίστευτα σε όλο τον δίσκο. 


Ίσως το αποκορύφωμα του άλμπουμ να είναι ο επίλογος 'As We Are', ξεκάθαρα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των Marduk τα τελευταία χρόνια, θα το περιέγραφα αργό και μυστηριώδες.


 Μέσα σε αυτά τα 41 λεπτά ασταμάτητου κοπανήματος επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες μου για τον δίσκο. Ο Mortuus ( ο διάβολος ο ίδιος) καταπληκτικός για ακόμα μια φορά, κιθάρες απίστευτες, το μπάσο πατάει με έναν μοναδικό τρόπο πάνω σε όλα τα κομμάτια. Στα τύμπανα ο Simon είναι από τις καλύτερες επιλογές των Marduk. Από το άλμπουμ τα περισσότερα κομμάτια σου μένουν στο μυαλό και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Κατά τη γνώμη μου ο δίσκος είναι πολύ ψηλά, σίγουρα καλύτερος από μερικές πιο παλιές τους κυκλοφορίες και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό panzer division, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος.

 

Βαθμολογία : 8,5/10


Κώστας Μακρίδης για το MOPA- Music Webzine




Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...