Search

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Bill Withers - Just As I Am ( Nostalgic Review )

 


Ο κύριος Bill Withers. Ένας πραγματικά κύριος , ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές των 70s δημοσιεύοντας το άλμπουμ ‘’Just as I am ‘’ . Μόνο από τον τίτλο, θα σου φανεί απλό , και όντως είναι, γιαυτό άλλωστε έκανε έπειτα μεγάλη επιτυχία . Με το ξεχωριστό R&B και Soul στυλ του, καταφέρνει να περάσει άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα συναισθήματα στον ακροατή όταν ακούει αυτό το album, που θα αναλύσουμε παρακάτω.


1) Harlem : Ένα ξεχωριστό κομμάτι που σε βάζει κατευθείαν στον ρυθμό με απίστευτο beat από τα πρώτα κιόλας 10 δευτερόλεπτα. Αναφέρεται στην περιοχή του Harlem της NYC, και πιο συγκεκριμένα στο πώς είναι εκεί πέρα η καθημερινότητα.



2) Ain’t no sunshine : Ξέραμε από την αρχή ότι θα πετύχει το άλμπουμ με αυτό το τραγούδι. Ήταν είδη γνωστό στο ευρύ κοινό, οπότε δεν θα μπορούσε μα μην συμπεριληφθεί στο track- list του, ασχέτως αν είναι το πιο μικρό σε διάρκεια τραγούδι του.


3) Grandma’s hands : Συνεχίζει με ένα συναισθηματικά φορτισμένο κομμάτι. Έχει βιωματικό χαρακτήρα, αφού ο Bill Withers μας μιλάει για την γιαγιά του. Διαβάζοντας κανείς τους στίχους, είναι δύσκολο να μην συγκινηθεί.


4-5) Sweet Wanomi – Everybody’s talkin’ : Δύο τραγούδια που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους ως προς τον ρυθμό τους, προσπαθώντας να σε χαλαρώσουν από την ένταση των παραπάνω. Το πρώτο έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τραγουδιστή γιατί η λέξη Wanomi είναι αφρικάνικης προέλευσης. Αντίθετα, το δεύτερο μας περνάει το μήνυμα για το πόσο σημαντικό είναι να έχεις αυτοπεποίθηση χωρίς να ακούς τους γύρω σου.


6) Do it good : Εδώ πέρα έχουμε κάτι απλοϊκό που συνεχώς επαναλαμβάνει αυτόν τον τίτλο, υποστηρίζοντας την λογική, πως ό,τι και να κάνεις ,να γίνεται σωστά και καλά.


7) Hope she’ll be happier : Μία διαφοροποίηση που προσπαθεί να <<ρίξει>> τους τόνους. Αυτό που το κάνει πολύ αξιοσημείωτο είναι το μοτίβο του, με την έμπνευση του καλλιτέχνη να είναι η εξής : στίχος, μελωδία, στίχος, μελωδία… μέχρι το τέλος.


8) Let it be : Τι να πει κανείς για αυτό το αριστούργημα. Εστιάζοντας περισσότερο στην θρησκεία, λέει πως στις δύσκολες καταστάσεις θα γίνει το θέλημα του Θεού, κάτι που πολύ πιθανόν να συμμερίζεται και ο ίδιος ο Bill Withers.


9-10) I’m her daddy – In my heart : Φτάνοντας σε αυτά τα δύο κομμάτια, φαίνεται σαν να μας έλειψε ο συναισθηματικός Bill Withers. Έτσι και αυτός μας μεταδίδει ένα αίσθημα συμπόνιας  και θλίψης για τους στίχους.


11) Moanin’ and groanin’ : Το ενδέκατο στην σειρά τραγούδι έρχεται να φέρει τα…. πάνω κάτω. Μία ερωτική εσάνς ήταν απαραίτητη για να ξυπνήσει οποιοσδήποτε καθώς οδεύουμε προς την τελική ευθεία.


12) Better off dead : Και όμως αυτό το μουσικό ταξίδι έφτασε στο τέλος, με τον τιμώμενο για αυτή την φορά καλλιτέχνη να μας παρουσιάζει αυτό το τραγούδι. Αρκετά λόγια χωρίς κάποιο διάλλειμα μακριά από το μικρόφωνο , προσφέρει έναν συνδυασμό έντασης και ζωντάνιας στο κλείσιμο.


 Παρόλο που ήταν το πρώτο άλμπουμ που έβγαλε, κατόρθωσε η προσπάθειά του να στεφτεί με επιτυχία. Ο ρυθμός που υπάρχει εδώ πέρα νομίζω κατά την γνώμη μου είναι αυτό που ξεχωρίζει. Μπορεί να είμαι λίγο υπερβολικός βέβαια, αλλά αυτόν τον ρυθμό μπορείς να τον ακούσεις και να τον αισθανθείς διαβάζοντας μόνο τους στοίχους, χωρίς ήχο στα αυτιά σου. Αυτός ο special ρυθμός θα βρίσκεται μέσα στο μυαλό σου!!



Χρήστος Γουργιώτης για το MOPA-Music Webzine 









Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...