Search

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Οι Deviser στο Museum Of Past Affections : Interview In Greek

 


1) Kαλησπέρα Μάνθο, ευχαριστούμε που δέχτηκες να μιλήσεις στο Museum
Of Past Affections . Σε τι φάση σε βρίσκουμε, συστήσου για κάποιον που πιθανόν δεν γνωρίζει τους Deviser.


Matt : Ένας χρόνος μετά την κυκλοφορία του “Evil Summons Evil” μας βρίσκει σε φουλ ρυθμούς ,οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί . Δουλεύουμε τον διάδοχο του “Evil Summons Evil” και είμαστε στο στάδιο της ενορχήστρωσης και της προπαραγωγής των κομματιών που θα περιέχει το επόμενο άλμπουμ μας ενώ παράλληλα ετοιμαζόμαστε για τις πρώτες live εμφανίσεις μας μετά από πολύ καιρό απουσίας . Ανυπομονούμε να αποδώσουμε ζωντανά τραγούδια από το πιο πρόσφατο άλμπουμ μας και η αίσθηση που έχουμε είναι ότι βρισκόμαστε σε εντυπωσιακή φόρμα . Σαν ιδρυτής της μπάντας , έχοντας βιώσει τόσες καταστάσεις , θεωρώ ότι διανύουμε την καλύτερη και ωριμότερη περίοδο της καριέρας μας .


2) Πες μας για τα early days των Deviser.


Matt : Ξεκίνησα πολύ νωρίς τότε που γεννιόταν ο ακραίος ήχος στην Ελλάδα , στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 , όταν μεσουρανούσε το grindcore κίνημα αλλά και το ακατέργαστο πρώιμο death metal . Αποστασιοποιήθηκα από αυτό το ρεύμα της hardcore/grind σκηνής προτιμώντας πιο σκοτεινά ερεθίσματα επηρεασμένος από τις αρχέγονες πρώτες dark/death metal κυκλοφορίες ή και ακόμη από τα demo των μετέπειτα πρωτοπόρων της black metal σκηνής . Ήμουν άπειρος τότε ,δεν ήξερα καλά καλά τί θα πει ενορχήστρωση , όμως με το πάθος μου και με την βοήθεια άλλων συγκροτημάτων της εποχής που ξεκινούσαν κι αυτά δειλά-δειλά τα πρώτα τους βήματα , άρχισα ένα ταξίδι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με άγνωστο προορισμό και σίγουρα με πολλές εκπλήξεις ακόμη στο διάβα μας .


3) Στιχουργικά η θεματολογία σας επικεντρώνεται στον αποκρυφισμό.Τι σημαίνει για εσένα αυτό το μονοπάτι;


Matt : Η μουσική μας είναι σκοτεινή και νοσηρή . Θέλησα να την “ντύσω” με κάτι αντίστοιχο θεματολογικά που να ταιριάζει στην όλη ατμόσφαιρα . Κάτι που να κάνει τους ακροατές να βιώνουν το σκοτάδι και να έχουν ένα ολοκληρωμένο παζλ σκοτεινών συναισθημάτων . Οτιδήποτε νοσηρό ή μεταφυσικό , θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα στις συνθετικές μας ανησυχίες και στη μουσική που δημιουργούμε .


4) Ο νέος δίσκος (Evil Summons Evil) κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2023.Εξήγησε μας όλη την δημιουργική διαδικασία.


Matt : Τα περισσότερα τραγούδια ήραν έτοιμα πριν την παγκόσμια πανδημία , ο Νίκος δούλεψε κάποιες ιδέες του αμέσως μετά το EP “Howling Flames” , όμως όλα πάγωσαν και μας καθυστέρησαν έως ότου σταματούσαν τα συνεχόμενα lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων . Αναγκάστηκα να δουλέψω μαζί του εξ-αποστάσεως κάτι πρωτόγνωρο για εμάς όσων αφορά το παρελθόν μας σαν οι κύριοι συνθέτες της μπάντας , όμως όλα λειτούργησαν θετικά στον τομέα της σύλληψης , σύνθεσης κι ενορχήστρωσης .. Η σύγχρονη τεχνολογία υπήρξε καθοριστικός παράγοντας ώστε να ολοκληρωθεί το άλμπουμ όπως ακριβώς το φανταζόμασταν .


5) Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο καινούργιο δίσκο;


Matt : Συγκλονιστική . Όσοι βυθίστηκαν στην ατμόσφαιρα που αναβλύζει το άλμπουμ στο σύνολό του , ένοιωσαν εκστασιασμένοι κι εντυπωσιασμένοι . Η μεγαλειώδης αλλά και νοσηρή μουσική μας έκανε πολλούς να μιλήσουν κολακευτικά όντος ενθουσιασμένοι αλλά και ξαφνιασμένοι αφού πιθανά δεν περίμεναν κάτι τέτοιο από εμάς , που ξαναγυρίσαμε τόσο δυνατά στα μουσικά δρώμενα του χώρου μας . Όλη αυτή η συγκλονιστική ανταπόκριση που λάβαμε μας γέμισε με δύναμη αλλά και υποχρέωση να τελειοποιηθούμε σαν μουσικοσυνθέτες και με όρεξη να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας στο επόμενο άλμπουμ μας που ήδη δουλεύουμε εντατικά .




6) Eίστε από τις μπάντες που έζησαν τα θεμέλια του ελληνικού Black Metal . Μετέφερε μας σε εκείνη την εποχή.

Matt : Σχεδόν ταυτόχρονα θυμάμαι ότι κυκλοφόρησαν τα πρώτα demo των Varathron και των Rotting Christ , προσωπικά είχα μείνει αποσβολωμένος . Ξεχώριζαν με το αβυσσαλέο σκοτάδι τους αλλά και τον τόσο ιδιαίτερο προσωπικό και φρέσκο ήχο τους . Ο ενθουσιασμός που είχα νωρίτερα την προηγούμενη χρονιά με τα demo των Asfyx ,Sadistic Noise , κτλ., εδώ μετουσιώθηκε σε ένα ανεπανάληπτο ντελίριο ηδονής , το σοκ ήταν μεγάλο και μία από τις αιτίες της δημιουργίας του “Forbidden Knowledge” demo , λίγους μήνες αργότερα .


7) Πέρασε ποτέ από το μυαλό σου λόγω της ελληνικής πραγματικότητας να σταματήσεις την μπάντα (κλειστομυαλια του μέσου Έλληνα,θρησκευτικός φανατισμός κτλ) .ήθελες να επικεντρωθείς σε κάτι άλλο ολοκληρωτικά;


Matt : Στο ξεκίνημά μας σίγουρα όχι . Ήμασταν μάρτυρες διάφορων περιστατικών με φανατικούς θρησκόληπτους αλλά δεν μας πτόησε , ίσα-ίσα μας πείσμωνε όλο αυτό . Προσωπικά , εκεί στα τέλη των ‘00ς , είχα απογοητευτεί από την αλλαγή του ήχου μας που ήθελαν τα τότε υπόλοιπα μέλη μας και όπου κάποιος μπορεί να διακρίνει στο “Seasons of Darkness” . Συνθετικά δεν με έκφραζε όλο αυτό , δεν ήταν αυτή η μπάντα μου και με ανάγκασε να εγκαταλείψω για λίγα χρόνια την σκηνή μέχρι να μπουν οι σκέψεις οι δικές μου καί του Νίκου σε μία τάξη , να ξανανιώσουμε την φλόγα που είχαμε στο παρελθόν ώστε να κάνουμε μια νέα αρχή συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσαμε στην αρχή της χιλιετίας με το “Running Sore” .


8 ) Ο δίσκος πιστεύεις ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και είναι έτοιμη η μπάντα να περάσει σε ένα νέο κεφάλαιο;


Matt : Η αξία του “Evil Summons Evil” θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου . Θεωρώ ότι πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη το σκοτεινό του μεγαλείο . Δεν βιαζόμαστε για την επόμενη κυκλοφορία μας που θα είναι ολοκληρωμένο άλμπουμ , δεν επαναπαυόμαστε και ήδη έχουμε ξεκινήσει την προ παραγωγή του αλλά μέχρι τότε προέχουν οι live εμφανίσεις . Θέλουμε το 2024 να επικεντρωθούμε στις ζωντανές μας εμφανίσεις προτού ολοκληρώσουμε τον διάδοχο του “Evil Summons Evil” .


9 ) Σκοπεύει η μπάντα να κάνει live εμφανίσεις μες στο 2024 ;


Matt : Ναι , σε όσο περισσότερα μέρη μας καλέσουν . Πλησιάζουν οι δύο μας πρώτες εμφανίσεις μετά από απουσία πολλών ετών , με τους Varathron . Σύντομα θα ανακοινωθεί άλλη μία εμφάνισή μας σε καλοκαιρινό φεστιβάλ , ενώ δουλεύουμε και στον προγραμματισμό της Ευρωπαικής περιοδείας μας σε έξι χώρες που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2024 . Ανέκαθεν ήμασταν live μπάντα, ανυπομονούμε να βρεθούμε πάλι στο σανίδι και να παρουσιάσουμε όσο πιο πιστά γίνεται το “Evil Summons Evil” στους οπαδούς μας που μας στηρίζουν και ενθαρύνουν όλα αυτά τα χρόνια .


10) Μάνθο ευχαριστούμε για τον χρόνο σου . Ο επίλογος ανήκει σε εσένα.


Matt : Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και το συγκλονιστικό feedback που λαμβάνουμε καθημερινά με αφορμή την επιστροφή μας και την κυκλοφορία του “Evil Summons Evil” . Θεωρώ ότι μπήκαν τα θεμέλια για μια συνέχεια ανοδικής πορείας, εξωτερικεύοντας την κατακλυσμιαία έμπνευση που έχουμε και πάλι . Σίγουρα έχουμε πολλά να πούμε ακόμη σαν συγκρότημα , με νόημα . Όλα στην ώρα τους και όταν πρέπει , όταν θα νιώσουμε απόλυτα σίγουροι ότι το επόμενο άλμπουμ μας θα είναι ένα σκαλί ανώτερο από τον προκάτοχό του .



Μιχάλης Τσακίρης για το MOPA-Music Webzine








Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...