Search

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Varathron - The Crimson Temple ( Full Album Review )


 

Σήμερα θα μιλήσουμε για την επιστροφή ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα τόσο στην Ελληνική όσο και στην Παγκόσμια Black Metal σκηνή. Μετά από 5 ολόκληρα χρόνια με πλέον έδρα τα Γιάννενα οι πολύ-αγαπημένοι μας Varathron επέστρεψαν με το "The Crimson Temple".

Ένας δίσκος που απαρτίζεται από 10 κομμάτια (1 ιντερλούδιο και 9 τραγούδια με στίχους), καθώς και με ένα εξώφυλλο που σου γεμίζει το μάτι... Και τι δεν έχει, βλέπουμε ναό, μάγισσες, αίμα και πάνω από όλα τον Εκατόγχειρα!!!

Το άλμπουμ ξεκινάει με το ιντερλούδιο "Ascension" το οποίο ήδη σε βάζει στο κλίμα του όλου δίσκου και είναι ότι πρέπει για να αρχίσει αυτός το ταξίδι στο χάος!!! Επίσης με έκανε να νιώσω λες και είμαι ο Kratos από το God of War.

Δεύτερο κομμάτι σκάει το "Hegemony of Chaos" και όντως σου δείχνει το χάος αυτοπροσώπως. Τι να πρωτοσχολιάσεις για αυτό το τραγούδι;;; Το ότι είναι μελωδικό χρησιμοποιώντας με folk μελωδίες στα πλήκτρα ενώ ταυτόχρονα τα ντραμς και τα riffs πάνε και έρχονται λες και είναι ανταλλαγή πυραύλων!!!

"Crypts in the mist" και εδώ συναντάμε ένα κομμάτι που λες και οι ίδιοι του οι στίχοι "Crypts in the mist, Time to unleash the beast, Spreading chaos and disease", ΠΟΥΤΑΝΑ ΌΛΑ ΔΗΛΑΔΉ. Ένα chorus που θα μας μείνει (10 του μηνός τα λέμε στο Οκτάμπαλο). Ένα κομμάτι που είναι επικό, ένα κομμάτι που μόνο που θα ακούς το πρώτα δευτερόλεπτα θα καταλαβαίνεις πιο είναι, ένα κομμάτι που στο τέλος αφήνει μια πάρα πολύ ωραία πινελιά με αυτό το σόλο.

Αμέσως μετά ακολουθεί το "Chimmerian Priesthood"  ένα ακόμα κομμάτι το οποίο είναι παρόμοιο σε δομή με το "Crypts in the mist" καθόλου κακό θα λεγα εγώ γιατί πληρεί όλα τα κριτήρια για να είναι ένα τραγούδι υπέροχο και να κάνει να θες να το ακούσεις live!!!

Ακριβώς το επόμενο τραγούδι είναι το "Sinner of the Crimson Temple". Αυτό το κομμάτι καταλαβαίνεις ότι είναι ελληνικό black metal από χιλιόμετρα μακριά από το χαρακτηριστικό παίξιμο στην κιθάρα που σε συνδιασμό την παραγωγή του άλμπουμ είναι πάρα πολύ καλή και καταλαβαίνεις τον Stefan είναι και αυτό όσο μελωδικό χρειάζεται και συνεχίζει το χάος επάξια!

"Imortalis regnum diaboli " ένα τραγούδι το οποίο δίνει ένα πιο thrash metal vibe και συνδιάζει ανατολίτικες μελωδίες μαζί και με ένα χορωδιακό με γυναικεία φωνή. Επίσης στο τέλος έχει και ένα πάρα πολύ ωραίο ριφ και έτσι κλείνει και αυτό το κομμάτι.

Βαριά riffs και mid-tempo κυριαρχούν στο 7ο κομμάτι του δίσκου το "To the gods". Το χάος συνεχίζεται ακατάπαυστο.

Πάμε τώρα σε ακόμα ένα επικό τραγούδι του δίσκου και φυσικά μιλάμε για το "Shrouds of the miasmic winds" ένα τραγούδι που δείχνει ότι η μπάντα για κάποιον λόγο υπάρχει 35 χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτα την πορεία της!!!

Φτάσαμε στο προτελευταίο κομμάτι του δίσκο το "Swap king". Ακόμα ένα ριφ το οποίο σου μένει στο μυαλό και επίσης πάρα πολύ ωραίο το κομμάτι που μπαίνει μια δαιμονικό φωνή μετά έχουμε πάλι ανατολίτικες μελωδίες και μετά ξανά σκάει ο ορύμαγδος.

"Constellation of the Archons" φτάσαμε στο τελευταίο τραγούδι το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του δίσκου (7 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα). Εκτός ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του δίσκου είναι και το κομμάτι το οποίο έχει όλα τα στοιχεία που ακούσαμε στον δίσκο μαζί. Δηλαδή επική ατμόσφαιρα, φωνητικά και τρόπος παιξίματος για ακόμα μια φορά άρτιος, ανατολίτικες μελωδίες δίνουν αυτό το αποτέλεσμα.

Τέτοιοι δίσκοι από τέτοια ονόματα δείχνουν γιατί έχουν φτάσει στο επίπεδο που είναι, έχοντας ακόμα να προσφέρουν κάτι διαφορετικό και με το δικό τους τρόπο να δίνουν μια φρεσκάδα στο είδος... Δεν έχω τίποτα άλλο να πω από το "Τα λέμε στο live στις 10 του Φλεβάρη"... Μέχρι τότε να περνάτε όλοι υπέροχα με παρέα μουσικάρες!!!


Bαθμολογία : 8.5 / 10

Ανδρέας Βαρσάμης για το MOPA-Music Webzine 


Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...