Search

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Virgil Abloh : Aπό την Off-White™ & την Louis Vuitton πάνω στην σκηνή της Tomorrowland


Ένα διαφορετικό αφιέρωμα σήμερα στο Retrospect που αφορά μια ιδιαίτερη μορφή του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου. 

Αναφέρομαι στον Virgil Abloh , ένα πραγματικό success story μιας και μιλάμε για παιδί μεταναστών από την Γκάνα στην Αμερική  που κατάφερε να σπουδάσει αρχιτεκτονική , να αφήσει τεράστιο αποτύπωμα στην μόδα και στην pop κουλτούρα, καθώς επίσης και για έναν ανθρώπο με μια κρυφή καριέρα μουσικού που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλους. 


Ας το πιάσουμε όμως απο την αρχή 


Ο Virgil Abloh, ο οραματιστής πίσω από την Off-White™ και παράλληλα καλλιτεχνικός διευθυντής της Louis Vuitton για την αντρική collection , κατάφερε να αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στον χώρο της μόδας , της μουσικής και του design . Γεννημένος στο Ρόκφορντ του Ιλλινόις, το 1980, το ταξίδι του Abloh από το ταπεινό ξεκίνημά του να γίνει παγκόσμιος influencer της streetwear κουλτούρας δεν είναι τίποτα λιγότερο από αξιοσημείωτο.


Μεγαλώνοντας σε μια αμερικανική οικογένεια της Γκάνας, ο Abloh εκτέθηκε σε διάφορες επιρροές που αργότερα θα διαμόρφωναν τη μοναδική δημιουργική του οπτική. Τα πρώτα του χρόνια στο Ρόκφορντ έθεσαν τα θεμέλια για τις καλλιτεχνικές του ευαισθησίες και ως έφηβος, προώθησε το πάθος για το design και την κουλτούρα.




Οι πρώτες σημαντικές κινήσεις του Abloh ήρθαν με την επιδίωξη της εκπαίδευσης του. Αποφοιτώντας με πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison τίμησε περαιτέρω τις ικανότητες που ήδη είχε. Ωστόσο, ήταν η επακόλουθη εγγραφή του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις, η οποία του προσέφερε και μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική , που θα αποδεικνυόταν κομβικό για τις μελλοντικές του προσπάθειες.


Η σύντηξη της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού έγινε το κλειδί του Abloh το οποίο θα χρησίμευσε ως το εφαλτήριο για την πορεία του στη μόδα. Το 2012, ίδρυσε την Off-White™ μια μάρκα που θολώνει τις γραμμές μεταξύ του streetwear και του high-end fashion. 

Η Off-White™ γρήγορα συγκέντρωσε προσοχή πάνω της λόγω των εκεντρικων σχεδίων αλλά και των ρίσκων που πήρε συγκριτικα με άλλα brand εκείνης της εποχής.


Το 2018, ο Virgil Abloh έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Αφροαμερικανός καλλιτεχνικός διευθυντής για τη διαίρεση της αντρικής collection της Louis Vuitton. Η προσέγγισή του στον οίκο συνδύασε απρόσκοπτα την πολυτέλεια με την αισθητική των ενδυμάτων δρόμου, ξεκινώντας μια νέα εποχή που επιρεασε τον χώρο της μόδας δίχως αύριο.




Πέρα από την επίδρασή του στη βιομηχανία της μόδας, η πνευματική ικανότητα του Abloh έλαμψε το 2017 όταν παρέδωσε μια ομιλία στο Harvard's Graduate School of Design με τίτλο "Insert Complicated Title Here", η διάλεξη ανέλυσε τη δημιουργική φιλοσοφία του, και έδωσε στους φοιτητές σημαντικά στοιχεία για την διασταύρωση της τέχνης και του εμπορίου.


Ενώ τα επιτεύγματά του στη μόδα και το σχεδιασμό είναι μνημειώδη, ο Abloh ήταν ένας πολυμαθής άνθρωπος σε όλη την πορεία του . Ως DJ, έχει πάρει μέρος σε διάσημα events και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Μια αξιοσημείωτη στιγμή ήταν η εμφάνισή του στην Tomorrowland , όπου ο Αbloh γοήτευσε το κοινό με τα εκλεκτικά και ενεργητικά Dj sets του.



Στον παλλόμενο κόσμο της Tomorrowland , Η ικανότητα του Virgil Abloh δημιούργησε μια καθηλωτική εμπειρία, ενισχύοντας περαιτέρω την κατάστασή του ως πολυδιάστατη δημιουργική δύναμη. Η ικανότητά του να συνδέει διάφορες μορφές τέχνης, από τη μόδα έως τη μουσική, αντανακλά το βάθος και το εύρος του ταλέντου του.

Το ταξίδι ζωής του Virgil Abloh είναι μια απόδειξη για την δύναμη της δημιουργικότητας, της αποφασιστικότητας και της κατάρριψης των φραγμών. Από τις ρίζες του στο Ρόκφορντ μέχρι να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή, ο Abloh συνέχιζε να αναδιαμορφώνει τις βιομηχανίες, αφήνοντας μια διαρκή κληρονομιά που υπερβαίνει τα συμβατικά όρια.




Στις 28 Νοεμβρίου 2021, ο κόσμος έχασε τον Virgil Abloh από μια σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου που ονομάζεται καρδιακό αγγειοσάρκωμα. Η αξιοπρεπής προσέγγισή του στις προκλήσεις της υγείας του αντικατόπτριζε τη δύναμη που εμφανίζεται στις δημιουργικές προσπάθειές του.


Στην μνήμη του λοιπόν , εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την έμπνευση που παρείχε ο Virgil  και τις πόρτες που άνοιξε για μελλοντικούς καλλιτέχνες. Η κληρονομιά του ζει και θα δείχνει τον δρόμο για όσους δεν φοβούνται να εκπληρώσουν το δικό τους όρομα . 

RIP  Virgil  Abloh

1980-2021


Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine




 

Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...