Search

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Kawir - KΥΔΟΙΜΟΣ (Full Album Review)

 


Υπάρχουν κάποιες μπάντες στην χώρα μας που το όνομα τους μιλάει από μόνο τους , δεν χρειάζονται συστάσεις. 


Μια τέτοια μπάντα είναι και οι Kawir

Ενεργοί στην εγχώρια Black Metal σκηνή από το 1993  και με μια δισκογραφία που υμνείται από τους οπαδούς του ιδιώματος όλα αυτά τα χρόνια , οι Pagan Black Metallers επιστρέφουν με τον 9ο Full Length δίσκο τους που ακούει στο όνομα "ΚΥΔΟΙΜΟΣ".

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση , θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω την μπάντα και τον Therthonax , για την παραχώρηση του υλικού μιας και η επίσημη κυκλοφορία του δίσκου θα γίνει στις 19 Απριλίου 2024 από την ολλανδική Soulseller Records


Ξεκινάμε λοιπόν !!!


Ο Κυδοιμός ήταν δαίνομας και αποτελούσε την προσωποποίηση της ταραχής και του θορύβου των μαχών. 

Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις κύδος + οίμος (ταραχή,θόρυβος μάχης).

Οι αναφορές στην βιβλιογραφία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας είναι πολλές με σημαντικότερες αυτές στην Ιλιάδα του Ομήρου : 



ἐν δ' Ἔρις ἐν δὲ Κυδοιμὸς ὁμίλεον, ἐν δ' ὀλοὴ Κήρ,
ἄλλον ζωὸν ἔχουσα νεούτατον, ἄλλον ἄουτον, 
ἄλλον τεθνηῶτα κατὰ μόθον ἕλκε ποδοῖιν·
εἷμα δ' ἔχ' ἀμφ' ὤμοισι δαφοινεὸν αἵματι φωτῶν.



Προχωράμε στον δίσκο !!! 

Η αρχή γίνεται με το "ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ" , το κομμάτι που πήρε το όνομα του από τον γνωστό Θηβαίο μάντη της μυθολογίας , αποτελεί το καταλληλότερο εναρκτήριο λάκτισμα για τον δίσκο. 

Επική εισαγωγή η οποία σε προετοιμάζει για το χάος που έρχεται με έντονες τις Σκανδιναβικές πινελιές ως προς την βιαιότητα στον ήχο του. 

Drumming από άλλο πλανήτη και ένα refrain το οποίο προβλέπεται να κολλήσει σε πολλούς.




Συνεχίζουμε με το "ΦΛΕΓΡΑΣ ΠΕΔΙΟΝ" ,  όπως γνωρίζουμε από τον Απολλόδωρο (σ.σ. Περί θεών)  αλλά κατά κύριο λόγω από τον Πίνδαρο η μάχη μεταξύ του Διός και των Ολύμπιων Θεών εναντίων των Γιγάντων , ονομάζεται Γιγαντομαχία. 

Όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του, Ουρανού, το αίμα από την πληγή του θεού γονιμοποίησε ξανά τη Γαία. Από την ιδιότυπη αυτή ένωση γεννήθηκαν οι Ερινύες, οι Νύμφες των μελιών (και γενικά οι θεότητες που συνυπάρχουν με τα δέντρα) και οι Γίγαντες. Ως τόπος γέννησης των τελευταίων αναφέρονται οι Φλέγρες. 

Ο Πίνδαρος ονομάζει Φλέγρας Πεδίον το μέρος, όπου διεξήχθηκε ο αγώνας ανάμεσα στους Ολύμπιους θεούς και τους Γίγαντες .

Σχετικά με το κομμάτι τώρα , παρατηρώ μια κλασική και παράλληλα αγαπημένη σύνθεση από τους Kawir , η οποία μάλιστα μου φέρνει στο μυαλό αρκετά και το τελευταίο τους EP "War Of The Giants" (σ.σ. το οποίο αναφέρεται πάνω στο ίδιο μυθολογικό κομμάτι).






Νούμερο 3 και "ΚΕΝΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ" , ερχόμαστε σε άλλη μια πολύ γνωστή μάχη αυτή των κενταύρων.

Στην Ελληνική μυθολογία, με τον όρο Κενταυρομαχία, περιγράφεται μια μάχη στην οποία συμμετείχαν κένταυροι. Πολύ γνωστή είναι η  μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπιθών, κατά τη διάρκεια της γιορτής για το γάμο Πειρίθου, βασιλιά των Λαπιθών, και της Διηδάμεια. Το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρεται με λεπτομέρειες στο έργο του Οβίδιου «Μεταμορφώσεις»βιβλίο 12, μύθοι 3 και 4, αλλά και στην Ιλιάδα του Ομήρου. 

Και στα δυο έργα τα γεγονότα διηγείται ο Νέστορας, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη μάχη. Παρών στη μάχη ήταν και ο Θησέας, φίλος του Πειρίθου.


Μουσικά έχουμε ένα epic intro που μου έφερε στο μυαλό τους Bathory , έναν Agisilao να έχει πάρει φωτιά πίσω από το drum set και τα keys του Dis Pater να δένουν άριστα μαζί με τα κιθαριστικά riff. 





"ΕΚΑΤΟΓΧΕΙΡΕΣ" , ένα από τα πιο επιβλητικά τέρατα της ελληνικής μυθολογίας με 50 κεφάλια ο καθένας και με 100 χέρια  , 3 στον αριθμό τους και όλοι τους παιδιά του Ουρανού και της Γαίας : 

  • Βριάρεως
  • Κόττος
  • Γύγης

Κομμάτι που πραγματικά σπάει κόκκαλα και προβλέπεται να γίνει από τα hits του δίσκου κατά την άποψη μου. 

Πανέμορφη προσθήκη που δίνει και παραπάνω βάθος στην όλη σύνθεση η απαγγελία του Jim Mutilator (Yoth Iria , Ex-Rotting Christ).





Τα επόμενα κομμάτια θα τα αναλύσω μαζί διότι τα θεωρώ μια τριλογία :


Η Αχίλλειος Τριλογία 

"ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ" , "ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΡΑΣ" & "Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ"

Μέσα από 3 συνθέσεις οι Kawir καταφέρνουν να μας αποδώσουν όλη την βιαιότητα του Τρωικού Πολέμου καθώς και τον πόνο του πένθους που αποτελεί φυσικό επόμενο κάθε μάχης.

Ειδικότερα στο "ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΡΑΣ" , η βιαιότητα και η οργή των φωνητικών από τον Porphyrion σε συνδιασμό με τις κιθάρες που σε τρυπάνε , σε ταξιδεύουν ακριβώς μέσα στο πεδίο ίσως της πιο επιβλητικής μάχης της ελληνικής γραμματείας. (σ.σ. Το προσωπικό μου αγαπημένο ).

Στο κλείσιμο αυτής της τριλογίας έχουμε το "Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ" , το πιο ήρεμο κομμάτι του δίσκου αφού στην ουσία αποτελεί και το πιο πένθιμο. Ο Ηλίας Ζέρβας σε ανατριχιάζει πραγματικά με την απαγγελία του. (σ.σ. Δώστε έμφαση στο τέλος του κομματιού , θα με θυμηθείτε ).




"ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ" , γεωργός και αφανής ήρωας της μάχης του Μαραθώνα που βοήθησε ώστε να αναχαιτιστεί η Περσική εισβολή.

Το πρώτο κομμάτι που ακούσαμε από τους Kawir μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυκλοφορίας του δίσκου , το οποίο μας έκανε πως και πως να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. 

Kawir Riffing στα καλύτερα του και γρήγορες ταχύτητες , η συνταγή της επιτυχίας !!!





Φτάνουμε λοιπόν στο προ-τελευταίο και παράλληλα ομότιτλο κομμάτι του δίσκου , "ΚΥΔΟΙΜΟΣ" , εδώ καταλαβαίνεις πραγματικά την σημασία της λέξης ξέχνα τους ορισμούς που έδωσα πάνω 

Έτσι ακούγεται η μάχη και από ότι φαίνεται οι Kawir το γνωρίζουν πολύ καλά !!!



Και η αυλαία πέφτει με το "ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΤΩΝ" , το κατάλληλο κλείσιμο που δείχνει τον πόνο που προκαλείται από τον πόλεμο σαν φαινόμενο αλλά παράλληλα μέσα από αυτό το Bathorικού τύπου έπος οι Kawir δείχνουν και πόσο επιβλητικός μπορεί να γίνει σαν κατάσταση.




Συμπεράσματα , 4 ακροάσεις μετά ακόμα δεν έχω ξεπεράσει το σοκ.


Η αναμονή μας άξιζε και άξιζε με το παραπάνω , οι Kawir ξεπερνάνε τον εαυτό τους σε κάθε κυκλοφορία και το "ΚΥΔΟΙΜΟΣ" δεν αποτελεί εξαίρεση.


Άριστοι παικτικά , παραγωγικά αλλά και θεματικά , οι Pagan Black Metallers μας έδειξαν πόσο πολύ έχουν δέσει σαν μπάντα παρόλες τις αλλαγές στο lineup και μας δίνουν σεμινάρια για το πως είναι να λειτουργεί μια καλολαδωμένη μηχανή και στην συγκεκριμένη περίπτωση μια "Πολεμική Μηχανή".

TRACKLIST:
01. Teiresias (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ)
02. Fields Of Flegra (ΦΛΕΓΡΑΣ ΠΕΔΙΟΝ)
03. Centauromachy (ΚΕΝΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ)
04. Hecatonchires (ΕΚΑΤΟΓΧΕΙΡΕΣ)
05. Myrmidons (ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ)
06. Achilles & Hector (ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΡΑΣ)
07. Achilles Funeral (Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ)
08. Echetlaeus (ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ)
09. Kydoimos (ΚΥΔΟΙΜΟΣ)
10. War Is The Father Of All (ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΤΩΝ)
(playing time: 52:29 min.)

LINE-UP:
Therthonax – Lead / Rhythm Guitars
Porphyrion – Vocals
Agisilaos – Drums / Percussion
Iason – Lead / Rhythm / Solo Guitars
Dis Pater – Synths / Keys / Choirs
Epameinondas – Bass

https://soulsellerrecords.bandcamp.com
http://www.soulsellerrecords.com
https://www.facebook.com/SOULSELLERRECORDS
https://www.instagram.com/soulsellerrecords
https://www.facebook.com/kawirofficial
https://www.instagram.com/kawir_official

Βαθμολογία : 9/10 

Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine



























 

Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...