Search

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Τα άγνωστα μονοπάτια του Black Metal : Αφιέρωμα στο Ουκρανικό Black Metal

 


Κεφάλαιο για το Ουκρανικό Black Metal . Πολλές φορές το μυαλό των απανταχού fans της Black Metal μουσικής όταν γίνεται λόγος για αυτήν πηγαίνει στην Μέκκα του είδους δηλαδή στην Νορβηγία και γενικότερα στις βόρειες χώρες κατ’επέκταση. 

Όμως για τους καλά ενημερωμένος φίλους , γνωρίζουν πως στην Ουκρανία έχουν γεννηθεί μπάντες που εκπροσωπούν επάξια την χώρα τους σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Την Ουκρανική Black Metal την χαρακτηρίζει κυρίως η θεματολογία της που περιέχει την σλαβική μυθολογία, το σκοτάδι, την φυσιολατρεία και φυσικά την αγάπη προς την Ουκρανία (σ.σ. και λόγω του τελευταίου η ουκρανική σκηνή έχει αμαυρωθεί στα μάτια αρκετών). 

Στο παρών άρθρο θα μιλήσω για μερικές από τις αγαπημένες μου Ουκρανικές μπλακ μεταλ μπάντες. Πρώτοι και καλύτεροι για μένα προσωπικά δεν θα μπορούσαν να μην ήταν αυτοί που με μυήσαν στον χώρο αυτό και δεν είναι άλλοι από τους Hate Forest

Mastermind αυτής της μπάντας ο Roman Saenko και τον λέω Mastermind γιατί ο τύπος αποτελεί μουσική ιδιοφυΐα και έχει-είχε και άλλα project εκτός από Hate Forest, τους Drudkh (πασίγνωστη μπάντα), Blood of Kingu, Windswept, Rattenfänger κ.α. Η θεματολογία της μπάντας αποτελείταο από έννοιες όπως ο  μυστικισμός, ο Νιτσεϊσμός,  το σκοτάδι και η φύση. 

Αλλά αυτή η μπάντα μαρεσει κυρίως γιατί δεν τσιγκουνεύται τα blast beats κάθε κομμάτι και ριπές από blast beats λες και βαράνε με AK47. Είναι από τις πρώτες black metal μπάντες στην Ουκρανία ξεκινώντας από το 1995-2004 και ξαναρχίζοντας πάλι το 2019 με την υπογραφή συμβολαίου με την Osmose Records μέχρι τις μέρες μας. 

Οι Hate Forest είναι μπάντα που δεν βγαίνει live, και οι φόρες που να το έχουν κάνει είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χερίου. 

Αγαπημένο άλμπουμ το πρώτο μετά την επιστροφή τους το «Hour of the Centaur» με εξαιρετική μελωδία, τσιριχτά φωνητικά και ντραμς να βαράνε σαν πολυβόλα. 

Ακολουθούν οι Drudkh θεωρώ πως και οι μη γνώστες της Ουκρανικής Black Metal σκηνής κάπου θα τους έχουν πέτυχει π.χ Spotify ή θα έχουν ακούσει για αυτούς καθώς είναι μια από τις πιο γνωστές ουκρανικές μπλακ μεταλ μπάντες μαζί με τους Nokturnal Mortum

Οι Drudkh είναι στον χώρο από το 2002 μέχρι και σήμερα. Εξαιρετική μπάντα, αποτελεί κόσμημα για την Ουκρανία καθώς τα τραγούδια είναι στην ουκρανική γλώσσα και η θεματολόγια έχει να κάνει  με την ουκρανική ιστορία, την ποίηση (με κύριο εμπνευστή τον Taras Shevnchenko), την λαογραφία και την σλαβική μυθολογία. 

Κάτι πολύ πρωτότυπο καθώς έχουμε συνηθίσει οι black metal μπάντες να έχουν στίχους στα αγγλικά και να κάνουν λόγο για θάνατο, μισανθρωπισμό και αντιθρησκευτικό περιεχόμενο. 

Την μπάντα γενικά την περιβάλει άκρα μυστικότητα καθώς δεν δίνουν ποτέ συνεντεύξεις ούτε δημοσιοποιούν στίχους στην πλειοψηφία των άλμπουμ τους. 

Έπειτα οι Bergrizen μια μπάντα που υπάρχει από το 2007 στην πρώτη γραμμή της Ουκρανικής  σκηνης. Η μουσική της είναι ποτισμένη από συναισθήματα αγριότητας και θλίψης. 

Πάντα επιβλητικοί επί σκηνής , με την ατμόσφαιρα να είναι τρομακτική και “κρύα σαν χειμωνιάτικη βραδιά στο Κίεβο". 


Από στιχουργικής άποψης τα θέματα που καταπιάνεται η μπάντα είναι ο μυστικισμός και το σκοτάδι. Τελευταία τους κυκλοφορία έσκασε λίγο πριν την αλλαγή του έτους με τίτλο “Die Falle” ένα πολύ καλό άλμπουμ που αντιπροσωπεύει επάξια την μπάντα. 

Αν και η αλήθεια δεν περίμενα να σκάσουν άλμπουμ λόγο των φωτογραφιών και τον ειδήσεων που κυκλοφορούσαν στον ίντερνετ για τον σοβαρό τραυματισμό του Frontman που συνέβη στον τρέχοντα πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. 

Αν θα έπρεπε να επιλέξω αγαπημένο ,  αυτό θα ήταν το “Der unsterbliche Geist” αλμπουμάρα με ένα εξαιρετικά άρρωστο album cover. 


Έπειτα είναι μια μπάντα που εξεπλάγην όταν την ανακάλυψα. 

Η μπάντα είναι η Ieschure. Είναι ίσως η μόνη female black metal μπάντα που ακούω. 

Έχω προσπαθήσει να ακούσω άλλες black metal μπάντες με γυναίκα στα φωνητικά αλλά δεν... 

Η Lilita Arndt με την μπάντα της ευλογεί τα αυτιά μας από το 2015. Με αρκετούς πιστούς σε όλο τον κόσμο,  θεωρώ πως κάνει ένα αξιοσημείωτο έργο. 

Θεματολογία της μπάντας στα τραγούδια της είναι ο μυστικισμός, ο αποκρυφισμός, η μαγεία και ο θάνατος. Τα φωνητικά της είναι ξεχωριστά διότι έχει μεγάλο εύρος, μπορεί στα τραγούδια της οι χαμηλές να είναι τόσο μελωδικές αλλά ταυτόχρονα στο ίδιο τραγούδι μπορεί να πιάσει πάρα πολύ υψηλές νότες που σε συνδυασμό με τα τσιριχτά φωνητικά δημιουργούν κάτι το μαγικό. 

Αγαπημένο άλμπουμ “The Shadow” με έτος κυκλοφορίας το 2018. Κλείνοντας να πω πως αυτές είναι οι 4 αγαπημένες μπάντες μου σε αυτήν την σκηνή. Τώρα άμα δεν συμφωνείτε δεκτό. 

Everybody have their own preferences. Αυτά από μένα take care.

Τζελιλάι Πέτρο για το Mopa-Music Webzine 






Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...