Search

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Από τις φτωχές γειτονιές των αστικών κέντρων στα σαλόνια των δισκογραφικών : Αφιέρωμα στo Drill Rap

 


Η Αρχή : η  μουσική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.


Η drill μουσική σκηνή ξεκίνησε στο Σικάγο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, χαρακτηριζόμενη από τους σκληρούς στίχους, τα επιθετικά beats και την ωμή απεικόνιση της ζωής στο δρόμο. Καλλιτέχνες όπως ο Chief Keef και ο Lil Durk ήταν καθοριστικοί στη διαμόρφωση του είδους.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίστηκε αργότερα σαν είδος , με groups όπως οι 67 και οι Harlem Spartans να αποκτούν εξέχουσα θέση στο Λονδίνο. 


Το είδος εξαπλώθηκε γρήγορα, αντανακλώντας τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η νεολαία σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.



Το Παρόν: η εξέλιξη και η παγκόσμια επέκταση


Σήμερα, η σκηνή του Drill έχει εξελιχθεί και επεκταθεί πραγματικά παντού , με τους καλλιτέχνες να ενσωματώνουν διαφορετικές επιρροές, ωθώντας τα όρια του είδους. 


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το drill έχει γίνει πλέον η κυρίαρχη δύναμη


με καλλιτέχνες όπως ο Unknown T , ο Headie One , ο Central Cee , κ.α. να κερδίζουν διεθνή αναγνώριση. 


Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, το drill παραμένει σημαντικό μέρος του τοπίου της hip-hop κουλτούρας , με καλλιτέχνες όπως ο Pop Smoke να πρωτοστατούν (σ.σ. παρόλου που πλέον δεν βρίσκεται στην ζωή).



Παγκόσμιος Αντίκτυπος


Εδώ φτάνουμε και στον κύριο λόγο για τον οποίο ήθελα να κάνω αυτό το αφιέρωμα , ποια είναι η εξέλιξη του Drill σε άλλες μεγάλες χώρες του κόσμου ; 



Ελλάδα : Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο RICTA , ο WANG και οι Block 93 έχουν αγκαλιάσει τον ήχο του Drill , εμποτίζοντας τον με τις εμπειρίες τους. 


Η Θεσσαλονίκη, που συχνά αναφέρεται ως η «Drill Town» της Ελλάδας, υπήρξε μια εστία για την γενικότερη Hip-Hop κουλτούρα σε όλες τις εποχές με τους καλλιτέχνες της να συνεισφέρουν σημαντικά στο κίνημα της χώρας.



Αυστραλία: Στην Αυστραλία, καλλιτέχνες όπως οι ONEFOUR έχουν φέρει στο προσκήνιο το drill, αποτυπώνοντας τις πραγματικότητες της ζωής στα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ. Θεωρούνται οι βασικοί πρεσβευτές του είδους στην χώρα. 



Ιρλανδία : Το Drill βρήκε το δρόμο του και στην Ιρλανδία, με καλλιτέχνες όπως οι A92 και ο INK να συνεισφέρουν στη σκηνή. Ο ιρλανδικός ήχος αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο Δουβλίνο και σε άλλες αστικές περιοχές.



Στυλ, Τρόπος Ζωής και Ένδυση: Καθορισμός της σκηνής του Drill 


Η σκηνή του Drill δεν αφορά μόνο τη μουσική. 


Είναι τρόπος ζωής για αυτούς που την πρεσβεύουν. 


Χαρακτηριζόμενοι από μια ξεχωριστή αίσθηση της μόδας, οι καλλιτέχνες συχνά φορούν αθλητικές φόρμες από μάρκες όπως η Adidas, η Nike, η Trapstar και η Cortiez. 


Οι μπαλακλάβες προσθέτουν έναν αέρα μυστηρίου και τα φανταχτερά κοσμήματα από διάσημες μάρκες streetwear συμβολίζουν την επιτυχία του δρόμου. 


Τα μουσικά βίντεο του είδους είναι κινηματογραφικά, παρέχοντας μια οπτική αφήγηση του περιβάλλοντος των καλλιτεχνών, δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα του δρόμου. 


Η ενσωμάτωση αυτών των αναγνωρισμένων επώνυμων ρούχων στην αισθητική του είδους 

έχει γίνει σύμβολο πολιτιστικής ταυτότητας και πολλοί είναι οι fans που λόγω αυτού στρέφονται πως τα συγκεκριμένα brands για την ένδυση τους παρόλο το μεγάλο κόστος τους.


Το Μέλλον : Η εξέλιξη του Drill  & ο παγκόσμιος αντίκτυπος


Καθώς η σκηνή του Drill συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό να συγχωνευθεί με άλλα είδη, δημιουργώντας καινοτόμους ήχους. Ο παγκόσμιος αντίκτυπος του drill είναι εμφανής, καθώς καλλιτέχνες από διάφορες χώρες συμβάλλουν στην επέκτασή του. Το μέλλον του είδους είναι πολλά υποσχόμενο, με τη δυνατότητα να διαμορφώσει το επόμενο κύμα του hip-hop.



Συμπέρασμα: Το παγκόσμιο αποτύπωμα του Drill 


Από τις ρίζες της στους δρόμους του Σικάγο μέχρι να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, η drill μουσική έχει ξεπεράσει τα σύνορα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ παραμένουν ισχυροί σταθμοί, αλλά η επιρροή του είδους έχει φτάσει σε απροσδόκητα σημεία του κόσμου. 


Καθώς οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να μοιράζονται τις ζωές τους και τις προσωπικές τους ιστορίες , η σκηνή θα παραμείνει αναμφίβολα μια δύναμη στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο του hip-hop.



Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine 











Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...