Search

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Spell - Tragic Magic (Full Album Review)

 



Ο Καναδάς μας έχει χαρίσει πολύ αξιόλογα ονόματα τόσο στο heavy Metal καθώς και στο hard rock στερέωμα. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα από αυτά τα ονόματα που είναι και σχετικά πρόσφατα. Δεν μιλάμε για κάποιο άλλο συγκρότημα πέρα από τους Spell.Οι Spell είναι ένα διμελή συγκρότημα από το Βανκούβερ που δημιουργήθηκε το 2014.Στο σημερινό review θα μιλήσουμε για το τελευταίο τους άλμπουμ '' Tragic Magic'' (2022).


Το άλμπουμ ξεκινάει με το "Fatal Breath". Ο ψυχεδελικός χαρακτηριστικός ήχος τους, ακούγεται ήδη από την πρώτη νότα του τραγουδιού που μαζί με την φωνή του Cam Mesmer(φωνή, μπάσο) μας ταξιδεύει σε ένα δάσος που γίνονται μυσταγωγίες.


"Ultraviolet" ένα από τα πιο tripy τραγούδια του δίσκου το οποίο ο ρυθμός του κυριολεκτικά σε υπνωτίζει και σε στέλνει απευθείας ταξίδι στις ενδόμυχες σου σκέψεις. Το τραγούδι μέσα σε σχεδόν 4 λεπτά σου χαρίζει ένα catchy ρεφρέν, ένα πολύ καλό ριφ προς το τέλος του τραγουδιού καθώς και στην αρχή σε κάποιο μια φωνή που είναι λες και μιλάει σε ασύρματο και το κάνει όλο και πιο μυστήριο. "Focus your celestial eye on me" και "And I’ll stare into it willingly"... Αυτό το μάτι "θείο" μάτι το οποίο θα το κοιτάξει οικειοθελώς πιστεύω είναι μια ευκαιρία που κάποιος περιμένει για καιρό και όταν εμφανίζεται ξαφνικά την αρπάζει χωρίς δεύτερη σκέψη.


Ακολουθεί το "Hades embrace", για άλλη μια φορά ο κιθαρίστας Al Lester παραδίδει σεμινάρια κιθάρας και μας χαρίζει εκτός από ένα πολύ καλό chug και μια τόσο ωραία μελωδία η οποία μας εθίζει όλο και περισσότερο μέσα σε αυτό το άλμπουμ.


Πάμε στο δεύτερο Single του άλμπουμ το "Fever Dream". Ένα τραγούδι που άμα μου έλεγες ότι ακούω Ghost θα σε πίστευα. Έχει και αυτό το τραγούδι αυτήν την σκοτεινή ατμόσφαιρα των αγαπημένων Ghost καθώς και τα φωνητικά μοιάζουν... Όλα αυτά με μια τρομερή επικάλυψη από riffs που το κάνει όσο catchy χρειάζεται για ναι είναι Single. Fever Dream λοιπόν!!


Φτάσαμε στην μέση του άλμπουμ και βρισκόμαστε στο "Sarcophagus". Οι ρυθμοί αυξάνονται, το τραγούδι γίνεται πιο γρήγορο καθώς και τα φωνητικά αλλάζουν δίνοντας όλα τα προηγούμενα που είπα στο τραγούδι. "A symbol of wonder and fear, 

To transform the body to something unclear"... Λέτε οι σαρκοφάγοι να σε μεταφέρουν σε κάνα multiverse?? Μπορεί και όχι!!! Συνεχίζουμε... 


"Cruel Optimism". Σκληρή αισιοδοξία μεταφράζεται ο τίτλος κάτι που δεν καταλαβαίνω μιας και η αισιοδοξία είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα τα οποία μπορεί να διαθέτει κάποιος στην προσωπική του φαρέτρα... Το τραγούδι έχει μια πιο heavy προσέγγιση καθώς τα φωνητικά μένουν στα ίδια επίπεδα... Θα μπορούσε άνετα αυτό το τραγούδι να χει βγει στα 90's.


Ακολουθεί το "A Ruined Garden". Μόλις βρήκαμε νικητή... Με άλλα λόγια βρήκα το αγαπημένο μου τραγούδι από τον δίσκο αυτόν. Ένα τραγούδι το οποίο δίνει μια prog αίσθηση η οποία σε συνδυασμό με όλο το πακέτο (όργανα, φωνητικά) απλά σε κάνει να θες να το ακούς σιγά σιγά. Είναι σαν να κάνεις ταξίδι στον χρόνο και να περνάει το φιλμ της ζωής σου από μπροστά.


Φτάνουμε προς το τέλος σιγά σιγά. "Souls in Chains" λέγεται το επόμενο κομμάτι. Ένα κομμάτι το οποίο μου φέρνει πολύ σε Unto Others (πρέπει να γράψω τίποτα για την μπαντάρα αυτή...). Γρήγοροι ρυθμοί και goth αισθητική που αφήνουν μια φινέτσα βρε παιδί μου. 


Φτάσαμε στο τελευταίο τραγούδι που έχει λόγια και στο προτελευταίο γενικά του άλμπουμ. "Watcher of the seas" λέγεται και εδώ οι Spell μας δείχνουν τις επιρροές τους από το ψυχεδελικό ροκ των 70's. Ακόμα ένα τραγούδι το οποίο σου δίνει μια ευχάριστη νότα μαζί και με τις παρεμβάσεις της γυναικείας φωνής σε κάποια σημεία μέσα στο τραγούδι.Τι ριφ έπαιξε και εδώ ο Θεός!!! 


Το άλμπουμ κλείνει με το "The watching" με ένα ιντερλούδιο το οποίο εντάξει δεν με ενθουσίασε είναι η αλήθεια και θα μπορούσε άνετα να μην υπάρχει. 


Ας αφήσουμε το filler (The watching) απέξω και ας επικεντρωθούμε στα υπόλοιπα κομμάτια και στον δίσκο γενικότερα... Είδη από το εξώφυλλο ο δίσκος μου είχε κινήσει την περιέργεια (εξωφυλλάρα πραγματικά). Το "Tragic Magic" είναι ένας δίσκος ο οποίος πιστεύω ότι μπορεί να κάνει έναν ήδη μεταλά να παρασυρθεί σε αυτό το ψυχεδελικό ταξίδι, όμως εκτός αυτού πιστεύω πως αυτός ο δίσκος είναι ένα καλό ξεκίνημα για κάποιον που θέλει να εισχωρήσει στον χώρο της heavy μουσικής... Ένας δίσκος που είναι αρκετά εύκολο να τον ακούσει κανείς και μερικές φορές όντως το απλό κερδίζει !!! 


Ανδρέας Βαρσάμης για το MOPA-Music Webzine


Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...