Search

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Glass Beams - Mahal (Full Album Review)

 


Το αινιγματικό τρίο με τις χρυσές μάσκες από την Μελβούρνη υπνωτίζει το κοινό με μια ψυχεδελική συγχώνευση αυστραλιανής surf rock & παραδοσιακής ινδικής folk.


Οι Glass Beams ξεκίνησαν την καριέρα τους κατά την διάρκεια της καραντίνας και κυκλοφόρησαν την πρώτη του δουλειά με τίτλο "Mirage" το 2021 , ως φόρο τιμής στις ινδικές ρίζες του ιδρυτικού τους μέλους Rajan Silva , ο οποίος ανέφερε την μπάντα σε μια συνέντευξη του στο Rolling Stones India , χάνοντας έτσι λίγο από τον μυστικό χαρακτήρα του σχήματος.

Όμως τα υπόλοιπα μέλη συνεχίζουν να διατηρούν την ανωνυμία τους μέχρι και σήμερα.


Και φτάνουμε στο 2024 , όπου η μπάντα έρχεται με το δεύτερο της EP που ακούει στο όνομα "Mahal". 


Πάμε στην ανάλυση !!!

Ξεκινάμε με το "Horizon" , ένα intro 40 δευτερολέπτων με έμφαση στο κιθαριστικό κομμάτι που δείχνει την κατάρτιση και την μόρφωση των μελών πάνω στην μουσική.

Συνεχίζουμε με το "Mahal" , το ομότιτλο και παράλληλα πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου (σ.σ. αν κάποιος λάβει υπόψιν και τα streams της μπάντας). 

Εδώ παρατηρούμε επιρρόες από βιρτουόζους του είδους όπως ο Al Di Meola στο κομμάτι της κιθάρας και όσον αφορά της folk επιρροές ξεκάθαρα είναι τα hints από Ravi Shankar και παραδοσιακούς καλλιτέχνες της Ινδίας. 



3ο στην σειρά "Orb" , εδώ επικρατεί το μπάσο αλλά και τα Chimes τα οποία δίνουν έναν πιο έντονο folk ρυθμό , το μόνο αρνητικό που παρατηρώ είναι πως είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνθέσεις. 

Πολύ έξυπνη και η χρήση των synths εδώ που δίνουν έναν spacey χαρακτήρα. 


"Snake Oil" , το πιο καθαρόαιμο ινδικό κομμάτι του δίσκου που ακολουθεί το πρότυπο των γνωστών soundtracks που συχνά ακούμε σε ταινίες με παρόμοια θεματολογία. 


Και κλείνουμε με το "Black Sand" , το δεύτερο πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου και όχι άδικα από ότι φαίνεται μιας και το σχήμα εδώ δείχνει τα δόντια του τόσο στο Surf Rock όσο και στα πιο prog μονοπάτια.


Βαθμολογία : 9/10 

Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine 







Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...