Search

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Odraza: Το συγκρότημα που συσχετίζει το Black Metal με την Τέχνη και την αισθητική των Μουσείων

 




Σήμερα θα  προσπαθήσω να παρουσιάσω μία μπάντα η οποία είχε συζητηθεί έντονα στο Underground Community , ο λόγος γίνεται για τους Πολωνούς “Odraza”.

Το σχήμα ξεκίνησε το 2009 από τον Priest & τον Stawrogin στην Κρακοβία , γνωρίζουμε πως η συγκεκριμένη πόλη βγάζει διαμάντια στον χώρο του Black για παράδειγμα οι συμπατριώτες τους Mgła που χαίρουν αναγνωσιμότητας ξεκίνησαν από εκεί, όμως έντονη σκηνή υπάρχει και στα υπόλοιπα μέρη της Πολωνίας (Behemoth,Bessat,Batuskha,Belphegorκαι ο κατάλογος πραγματικά δεν τελειώνει , αλλά πιστέψτε με οι Odraza δεν έχουν να ζηλέψουν  σε τίποτα αυτά τα σχήματα μιλάμε για ένα σχήμα με ιδιαίτερο ήχο με βαθιές επιρροές από Shining αλλά και το ευρύτερο φάσμα του Atmospheric Depressive Black,ακόμη εμφανέστατες είναι οι επιρροές από ολόκληρη την  Πολωνική σκηνή.

Η θεματολογία της μπάντας είναι αρκετά δύσκολη , καταπιάνονται με θέματα όπως ο αλκοολισμός , η κατάθλιψη και γενικότερα η ματαιοδοξία η οποία πλέον έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Εξαιρετική είναι η επιλογή της μπάντας να γράφει στίχους μόνο στα πολωνικά , η γλώσσα δένει άρτια με την μουσική που η μπάντα συνθέτει.

Πριν προχωρήσουμε στις δουλειές που η μπάντα έχει κυκλοφορήσει , θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα fun fact , το όνομα Odraza είναι πολωνική λέξη και σημαίνει απέχθεια , λαμβάνοντας υπόψιν την θεματολογία που το συγκρότημα έχει επιλέξει ένα τέτοιο όνομα βγάζει απόλυτο νόημα και ταιριάζει γάντι με τους στίχους.

Οι Odraza δεν έχουν μεγάλη δισκογραφία , έχουν στην πλάτη τους :

· Full-Lengths

· 1 Live Album

· 1 EP 

Ο πρώτος full-length δεν ήρθε το 2009 μαζί με την ίδρυση της μπάντας αλλά το 2014 και ακούει στο όνομα “Esperalem Tkane” και σημαίνει “Πλεκτό Υφαντό” σε μια ελεύθερη μετάφραση. Ο δίσκος έχει αρκετά μελωδικά στοιχεία , Blues/Jazz μελωδίες , αλλά και Progressive στοιχεία που μπλέκονται άρτια με αυτό το Depressive Black που συνθέτει το δίδυμο από την Κρακοβία. Θεωρώ εξαιρετική επιλογή των Πολωνών να θίξουν και να καταδικάσουν  το πρόβλημα του μισογυνισμού (μέσω του κομματιού Wielki Mizogin) που δυστυχώς υπάρχει ακόμη και σήμερα στην κοινωνία.  

“Kir”, αυτός είναι ο τίτλος της δεύτερης κυκλοφορίας των Odraza, εδώ μιλάμε για έναν live δίσκο που περιλαμβάνει μόνο ένα instrumental black κομμάτι με πολλά ambient στοιχεία, η συγκεκριμένη σύνθεση δημιουργήθηκε live στο Oskar Schindler’s Factory.Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πρώην εργοστάσιο μεταλλικών ειδών αλλά σήμερα φιλοξενεί δύο μουσεία αυτό της σύγχρονης τέχνης αλλά και ένα υποκατάστημα του μουσείου ιστορίας της πόλης της Κρακοβίας. Το δεύτερο ήταν αυτό το οποίο ζήτησε από την μπάντα να γράψει ένα κομμάτι ώστε να συμπεριληφθεί στην έκθεση με τίτλο "Pamiętaj z nami” (‘Remember With Us’) , σκοπός της έκθεσης ήταν να αποδοθεί φόρος τιμής στα θύματα του Β ‘Παγκοσμίου και να σημειωθούν οι ζημιές που προκάλεσε αυτή η καταστροφική περίοδος στην χώρα.

Δεύτερος Full-Length για το σχήμα και αυτός που τους έκανε περισσότερο γνωστούς στην σκηνή, δόθηκε στην δημοσιότητα από το κανάλι του Black Metal Promotion και απέσπασε ένα πολύ μεγάλο αριθμό προβολών (αυτήν την στιγμή βρίσκεται γύρω στις 260.000 προβολές) , από μουσικής πλευράς βλέπουμε πως η μπάντα βγάζει έναν πολύ ολοκληρωμένο και δεμένο ήχο σε αντίθεση με τον πρώτο ο οποίος προσπαθούσε να ισορροπήσει πάνω σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής , στην συγκεκριμένη δουλειά η μπάντα έχει πολλά στοιχεία από την νέα εποχή των Σουηδών Shining με τα πιο καθαρα φωνητικά αλλά και τα πιο  progressive γυρίσματα  αλλά σε πολλά σημεία θα σας θυμίσει και την βαρβαρότητα των πρώιμων Behemoth,για άλλη μια φορά πανέμορφο εξώφυλλο στο οποίο δεν υπάρχει τίτλος και όνομα , πάρα μόνο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του μοντέλου Πολωνικής καταγωγής  Dakota Maria Kuźmicka.

Φτάνουμε στην τελευταία μέχρι στιγμής δουλειά των Odraza που κυκλοφόρησε το 2021 με τίτλο “Acedia”, το EP αποτελείται από ένα 20 λεπτο κομμάτι το οποίο γράφτηκε ξανά για λογαριασμό του Μουσείου της Κρακοβίας αυτήν την φορά για την έκθεση “Coexistence”, η οποία παρουσίαζε μέσα από τις δουλειές διάφορων καλλιτεχνών τις επιδράσεις που είχε η πανδημία του COVID-19 στην ζωή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Μελωδικά στοιχεία και παιδικές φωνές να πνίγονται μέσα σε ήχους από  κατεστραμμένα synthesizers για περίπου 15 λεπτά , στην πορεία το κομμάτι αποκτά το Noise Black Metal στοιχείο που χρειαζόταν και σε συνδυασμό μαζί με percussion που έχουμε συνηθίσει μόνο από μια παρέα 9 μασκοφόρων με καταγωγή την Iowa και φωνητικά βγαλμένα από τα τάρταρα οι Πολωνοί μας περνάνε ακριβώς την φρίκη και την μαυρίλα που όλος ο πλανήτης πέρασε τα τελευταία χρόνια.

Καλή Ακρόαση !!!

Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου για το MOPA-Music Webzine 




Dua Lipa - Radical Optimism (Full Album Review)

  Επέστρεψε μετά από τρία χρόνια με νέο άλμπουμ μια από τις μεγαλύτερες Pop Star της εποχής μας.  Ο λόγος για την Dua Lipa που για ακόμα μια...